вторник, февруари 03, 2009

Елементът Огън. Какво е това стихия на Огъня.
За средния човек “човечеството” това е, може би, твърде обща, твърде абстрактна идея, така че ние можем да вземем по-малки, така да се каже, социални егрегори. Например, на синтетичното ниво Адам Кадмон, ние можем да напишем “семейство”, “голямо семейство” или “род”, “фирма” (където човекът работи), “етнос” (член на който се явява) – ако говорим за външен план в живота на човека. Ако вече говорим за вътрешния свят, за психиката, то на синтетично ниво са разполагат съответните егрегори, тоест егрегора на семейството, в което той живее, егрегора на голямото семейство, егрегора на рода, егрегора на фирмата.
И, разбира се, на неговата психика влияят не само егрегорите, но и въобще всички тези общочовешки или групови идеи, които идват сякаш отгоре, от ноосферата, или от цялото човешко съобщество.
Например, такива са етичните ценности. Често се смята, че те са вродени. Но реално те не са вродени, а наложени точно оттук, от синтетичното ниво. Какво е това транслация на Огъня? Това е възникване в човека в индивидуалния прототип, тоест на качествено ниво, на определени влияния от трансперсонален произход.
Ако смятаме, че човекът – това е арфа, то огненото влияние се проявява в това, че някой докосва с ръка струните на тази арфа и, тя звучи.
Какво може да бъде влияние от този род? Например, това е учител. Учителят, като представител на тази област от знания, като представител на духовния план, като представител на определен егрегор. За огнената транслация е характерен следният ефект: явява се някой или протича събитие, чието външно или вътрешно действие върху човека е съвсем несъпоставимо с това, каквото трябва да бъде. Например, идва човек, произнася някакви думи и вие разбирате, че това слово е главното съдържание на вашия живот. Той не ви е хипнотизирал, нищо такова особено не е правил, но това протича. Или друг вариант: протича някакво травматично събитие, като че ли не голямо. При вас няма стрес, в болница не сте попаднали, но то ви засяга в сърцето, като заяждане. И ето то стои, стои и вие разбирате, че това не е просто болна тема: това е тема, която става болна тема във вашия живот. Такава е транслацията на Огъня.
Основното нейно значение може да се нарече така: “Обозначение или проява на индивидуалността в човека”.
Стихията на Огъня разчленява определени качества, понякога ги акцентира, понякога ги диференцира, но основно тя просто ги обозначава и заставя да звучат и звучат, и звучат. Това е такъв акцент, почти не мотивиран нито от външния свят, нито от конкретни обстоятелства от живота на човека и който по принцип го отличава от другите хора – може би, не дадения конкретен акцент само по себе си, а неповторимото съчетание на всички тях, взети заедно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots