петък, февруари 20, 2009

Сърцето на мъдрия човек

Всички пътища на света - водят към сърцето разумния човек; той се гмурва без колебание в реката от страсти, която пресича целия му живот.
Той знае, че е свободен да избере каквото пожелае; той взема решенията си смело, независимо и – понякога - с известна доза лудост!?.
Приема своите страсти и ги изживява пълноценно. Знае, че не е нужно да подтиска стремежа си към нови територии ; те са част от живота и доставят радост на всички, които участват в тях.
Никога не губи от поглед трайните неща и връзките, заздравени от времето.

Умее да различава преходното от устойчивото.
Мъдрият човек не разчита само на собствените си сили.
В началото той не разполага с нищо друго, освен с ентусиазма си и с ударите, които е усвоил, докато е тренирал; "сражавайки се " обаче, открива че ентусиазмът и тренировките не са достатъчни: нужен е опит.

И тогава той отваря сърцето си за Вселената с молба да го вдъхнови, така че всеки удар на врага да се превърне за него в урок по защита.
Другите отбелязват: ”Колко е суеверен! Излезе от "битката", за да търси напразно... Бои се от ловкостта на противника.”
Мъдрият човек не отвръща на тези провокации. Знае, че без вдъхновение и опит нищо няма да даде резултат.

Не си служи с измама, но умее да отвлича вниманието на противника си...
Колкото и да е напрегнат, той използва всички стратегически средства, за да постигне целта си. Другите отбелязват: “Вижте, ентусиазмът му се стопи!” Той обаче не обръща внимание на забележките, защото Те не познават тактиката му.
Мъдрият човек знае какво иска. И не е нужно да обяснява.

Ето какво казва един китайски мъдрец за стратегиите на - МЪДРИЯ ЧОВЕК: “Накарай врага си да повярва, че няма да спечели кой знае какво ако реши да те нападне; по този начин ще охладиш ентусиазма му.”
Не се срамувай да се оттеглиш временно , щом разбереш, че врагът е по-силен; важна е не отделната битка, а краят .”
Дори и да си достатъчно силен, не се срамувай да се престориш на слаб; това ще направи врагът ти непредпазлив и ще го накара да те нападне преждевременно”
“В една война ключът към победата е умението да изненадаш противника си.”

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots