сряда, февруари 25, 2009

Човешката природа

Често хабим част от живота си да се занимаваме наум с другите хора, когато това не води до нещо полезно.
Какъв е смисъла да заемаме ума си с мисли - какво върши еди-кой си и защо го върши, какво говори, какво има предвид и какво крои .
Подобно занимание само ни обърква и отклонява от собствената ни природа . Нужно е да се справяме и със случайното и безцелното в реда на това, което ни минава наум, но най-вече с дребнавото любопитство и злобата.
Трябва да привикнем в главата си да имаме само такива неща, за които, си струва и ако е да можеш незабавно да отговориш откровено: "Това и това", щото начаса да стане ясно, че всичко, което е в ума ти, е скромно и добронамерено, подобаващо за общностно същество, отнасящо се с безразличие към свързаното с удоволствие и изобщо към мечтите, породени от насладата, към проявите на честолюбие, завист и подозрение или на нещо друго,
Подобен човек, който повече не отлага да се впусне в Живота . Той служи и на положеното вътре в него , което му помага да остане неопетнен , ненаранен от каквато и да е мъка, незасегнат от каквато и да е неправда, безчувствен към всякаква низост.

Състезаваме се в най-трудното състезание, в това да надмогнем всички чувства, до дъно обзети от справедливост.
Ние с цялата си душа приветствуваме всичко, което е отредено да ни се случи, и не често, нито без крайна нужда, наложена от общественото благо.
допускаме да ни занимават - с това какво искат да кажат другите хора или какво вършат и мислят.

Не виждаме това което ни е отредено от Вселената.

Кога ли ще се убедим , че цялото е благо, и да правим своите неща красиво.
Защото това, което всекиму е отредено, зависи от цялото, но и му въздействува.
Ще запомнил ли , че всички разумни същества са сродни и че да проявяваваме грижа към всички хора е присъщо на природа ни .

Трябва да държи не на мнението на всички, а само на живеещите съобразно природата. Колкото до ония, които не живеят по този начин, той не забравя какви са у дома си и навън, какви са нощем и денем и каква им е компанията. Затова не обръща внимание на похвалата на подобни люде, които дори от самите себе си не са доволни.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots