четвъртък, февруари 12, 2009

Пингвините - пухени особи


Доказателства от палеонтолози показват, че пингвините и видът Procellariiformes (албатросите,буревестника и др.) имат общ произход.Двете групи са представени от добре запазена вкаменелост от преди 50 милиона години.Видът на неможещите да летят птици се е разделил на отличителни странични видове, всичките познати като пингвини някои от които били с огромни размери.



Вид Sphenisciformes (пингвини)

17 вида в 1 семейство (Sphenisciformes) с 6 рода намиращи се в океаните на северното полукълбо;криле плавници за плуване подвода; ципести, къси и набити крака;правоизправени;пера - къси и плътни;размер 35-115см.

Genus Eudyptes (качулат пингвин)
6 подвида: erect-crested, Fiordland, macaroni, rockhopper, royal, и Snares

Genus Spheniscus
4 подвида: African, Galápagos, Humboldt, and Magellanic

Genus Pygoscelis
3 подвида: Adélie, chinstrap, and gentoo

Genus Aptenodytes
2 подвида: emperor and king

Genus Eudyptula
1 подвид : blue penguin
Genus Megadyptes
1 подвид yellow-eyed penguin



Форма и функции

Пингвините са силно развити за тяхното безполезно водно съществуване.Изолацията на телата е много важна при антарктическите видове ,които живеят във вода ,която винаги е под нула градуса.Охлаждащата сила на водата при -2 градуса е равна на температура от -20 на повърхността със скорост на вятъра от 110км/ч.Кожата е изолирана от слой въздух затворен под перушината;единствената повърхност от кожа докосваща водата, са краката.В случая на императорският пингвин краката му са винаги в контакт с лед.Кожната температура винаги е нула градуса на краката и леда не се топи при докосване.Това е възможно поради невероятните анатомични подредби в краката му.


Всички видове пингвини обитават Южното полукълбо, но далеч не всички се срещат само в Антарктика. Галапагоският пингвин е най-северният вид, който се среща само на Галапагоските острови, разположени в екваториалната област, т. е, в центъра на тропиците (но на северната граница на студеното Хумболтово течение). По крайбрежието на Перу и Чили живее хумболтовият пингвин, на юг, по крайбрежието на Южно Чили и Аржентина, а също и на Фолклендските острови — магелановият пингвин. Западното и южното крайбрежие на Южноафриканската република е родината на отделен вид пингвини — очилатия пингвин. Тези четири вида спадат към рода Spheniscus. Характерно за неговите представители е бялата лента от очите през бузите и гърлото. Хумболтовият и очилатият пингвин, обитатели на субтропичната и умерената зона, най-лесно се отглеждат в зоологическите градини.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots