вторник, март 10, 2009

Недялания Камък

От природата на Недялания Камък идва способността да се наслаждаваш на простото и спокойното, на естественото и обикновеното. Наред с това идва и способността да се вършат нещата спонтанно и сполучливо, колкото и странно да изглежда някому това на моменти...
Както Прасчо се изразява в „Мечо Пух": „Пух няма много Ум, но никога не изпада в беда. Той прави глупости, но те се оказват в реда на нещата."

Същността на принципа на Недялания Камък е, че в първичната си простота нещата съдържат своя собствена, естествена сила, сила, която лесно може да се изхаби и загуби, когато тази простота се наруши.
За писмения знак Пу символният китайски речник дава определението: „естествен, прост, обикновен, честен". Пу се състои от два отделни, комбинирани знака: първият, „коренът" или носителят на основния смисъл, означава дърво или гора; вторият, „фонетичният" или озбучава-щият, е знакът за шубрак или гъсталак.
Така от „дърво в гъсталак" или „неотсечено дърво" идва смисълът за „неща в естественото им състояние", което в английските версии на даоистките съчинения обикновено се представя като „недялан камък".

Ако елиминирате арогантността, объркаността и някои други неща, които се пречкат там, рано или късно ще откриете тази проста, детинска и загадъчна тайна, позната на тези, които въплъщават Недялания Камък: животът е веселие.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots