неделя, декември 20, 2009

Приспособяемост

Душата в сравнение с физическото тяло е по-подвижна, по-течлива.

Тя в значително по-голяма степен реагира на всякакво въздействие и към нея е по-добре да умеем да се приспособим, или да изработим ефективни (понякога твърде екзотични) средства за защита и, в този смисъл, да не я сравняваме с тялото.



Например, тези душевни трагедии, които преживяват някои хора, поразяват внимателния наблюдател на жизнеността на човешката душа, нейната приспособяемост – значително по-голяма, отколкото наблюдаваме при човешкото тяло.

Ако вие сте наранили - по волята на съдбата сте се лишили от някаква част от своето тяло, то вие можете да продължите да живеете, и останалото тяло ще продължи да функционира. А с душата ситуацията е малко по-различна: тук свързаността е значително по-висока, взаимозависимостта между частите е значително повече, така че всяка травма се отразява на всички части веднага.

Поради това да се говори, че ние сме разделили душата на части, като конструктор, видимо не се налага ...



... Душата е съединена с други души и с колективи от души, тоест с егрегори, при което е съединена много интимно, пряко. Това обстоятелство може да се смята за установен факт, признат от значителна част в съвременния свят... оказва се, че всеки човек, от гледна точка на психиката, е въвлечен не само в своята семейна реалност, в реалността на близкото обкръжение от свои приятели и колеги, но, на дълбоки нива на подсъзнанието...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots