неделя, декември 20, 2009

В епохата на Риби, антагонизма е основната енергия

От гледна точка на епохата на Риби, антагонизма е основната енергия, основното напрежение на всеки сюжет или действие – но възгледът на идващата епоха, видимо, ще бъде по-балансирана.


На нисшата октава, тоест на първото ниво на проработка на архетипа на двойката съответства антагонизма, но по-нататък, тоест на второ ниво на негова проработка, възниква понятието съперничество, когато даже непримиримите врагове чувстват нещо общо помежду си, изучават си оръжията и някак се приспособяват един към друг.


Например, двама мъже, които искат ръката на една жена, все пак не са склонни да се състезават помежду си: всеки от тях се самоизразява пред очите на любимата и заедно с това пред очите на съперника. Тук, от една страна, има конфликт, има противоположност на интереси, стремежи, защото трябва да се потисне, победи противника, но все пак това не е смъртен враг, който трябва да бъде потъпкан, да се заеме неговата територия, изяден заедно с месото и костите или изгорен и неговата пепел разпръсната по вятъра.

На това ниво на проработка на архетипа на двойката вече се казва, например, това, че ако нямаше зло, то нямаше да има и добро, и че злото дава материал за развитие.

... или си представете , че върви борба между кръг и квадрата. Квадратът казва, че смисълът на живота е в ъгъла и в равността, в успоредността, в съразмерността на страните и е особено хубаво, когато всички страни са еднакви; че целият интерес на живота се състои в това, че когато ти пътуваш, пътуваш равно, а след това изведнъж протича неочаквана промяна, ти рязко се обръщаш в друга страна и по нея отново пътуваш равно и удобно.
А кръгът казва, че ъглите – това е дискриминация, че всички точки трябва да бъдат еднакви, че трябва да има някакво универсално единно начало, че главното в движението е отсъствие на праволинейност, плавност и постоянство на обратите.

Авесалом 7

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots