сряда, декември 16, 2009

Коледните традиции


Въпреки че всички сме свикнали да празнуваме Бъдни вечер и Коледа и обичаме настроението и атмосферата на тези дни, много от нас нямат ясна представа откъде идват обичаите и традициите.

Названието Коледа (англ. Крисмас) например идва от староанглийски Christes Maesse или Christs Mass - Меса на Христос.

Името на Дядо Коледа или Санта Клос (Санта Клаус) идва от холандското име на св. Никола - Sint Nikolass, съкратено до "Sinterklass", което пък американците бързо превърнали в Санта Клаус.

Празнуването на Коледа било забранено и се смятало за престъпление в Англия през XVII в.

Първата коледна картичка е изобретена от англичанин през 1843 година. Като му омръзнало да пише специални писма до семейството си за празниците, бизнесменът Хенри Коулс решил, че с картичка поздравлението ще е по-просто и по-бързо. Идеята му бързо станала много популярна.



Докато британчетата очакват Дядо Коледа да им донесе подаръци на Бъдни вечер, испанските деца получават подаръците си от Тримата влъхви.

В Италия малчуганите чакат Бефана - стара и добра вещица, германчетата чакат подаръци от специален ангел, наречен Кристкинд.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots