неделя, ноември 29, 2009

"КОМИТЕТА ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА АТМОСФЕРАТА У ДОМА"

... В ЗАЩИТА НА ГОСПОДИН "ОПРАВИ ГО"

Като посочваме основните грешки,на мъжете не искаме напьлно да отречем господин "Оправи го" или "Комитета за подобряване на атмосферата у дома" /Съвета на ДАМИТЕ /.
Всъщност те са много положителни марсиански и венериански черти. Грешките идват само от неподходящо избраното време и неправилния подход.
Жената много цени господин "Оправи го", стига той да не предлага услугите си, когато е притеснена...

Мъжете трябва да помнят, че когато жените са потиснати и говорят за проблемите си, не е време да предлагат решения; вместо тях жената има нужда да я изслушат и постепенно сама ще се почувства по-добре. Не е необходимо някой да я "поправи".
Мъжът много цени "Комитета за подобряване на атмосферата у дома", стига той сам да помоли за неговото съдействие. Жените трябва да помнят, че нежеланите съвети или критиката, особено ако мъжът е сгрешил, го карат да се чувства нелюбим и контролиран. Той се нуждае повече от одобрение, отколкото от съвети, за да се поучи от грешките си. Когато мъжът чувства, че жената не се опитва дз го поправи, съществува много по-голяма вероятност той да поиска съвета и помощта й.
Когато партньорът ни се противопоставя, причината е най-вероятно в неподходящо избраното време или в неправилния подход.

Когато осъзнаем тези различия, ще ни е много по-лесно да уважаваме чувствата на своя партньор и да бъдем по-толерантни към него. Освен това вече е ясно, че ако партньорът ни се противопоставя, то е вероятно защото погрешно сме избрали времето или подхода. Нека проучим този въпрос по-подробно...

КОГАТО ЖЕНАТА СЕ ПРОТИВОПОСТАВЯ НА РЕШЕНИЯТА, ПРЕДЛОЖЕНИ ОТ МЪЖА

Когато жената се противопоставя на решенията, предложени от мъжа, той чувства, че компетентността му е поставена под съмнение. В резултат на това той смята, че не му вярват, не го ценят и загубва интерес към партньорката си. Готовността му да слуша естествено намалява.

В подобни ситуации мъжът може да разбере защо жената му се противопоставя само ако не забравя, че тя е от Венера.

Може да разсъди и да открие, че е предложил решения е момент, когато тя се е нуждаела от съчувствие и подкрепа.
Ето някои фрази, чрез които мъжът може несъзнателно да накърни чувствата и възприятията на жената или да й предложи нежелани решения. Опитайте се да отгатнете защо тя се противопоставя, когато й каже:

1. "Не трябва да се тревожиш толкова".
2. "Не съм казал такова нещо,"
3. "Не е голяма работа."
4. "Добре, съжалявам. Сега можем просто да забравим това."
5. "Защо просто не го направиш?"
6. "Но ние разговаряме."
7. "Не трябва да се обиждаш, не исках да кажа това."
8. "Какво искаш да кажеш?"
9. "Не трябва да се чувстваш по този начин."
10. "Как можа да го кажеш? Миналата седмица прекарах цял ден с теб. Прекарахме чудесно".
11. "Добре, просто го забрави."
12. "Добре, ще почистя задния двор. От това ще станеш ли по-щастлива?"
13. "Разбрах. Точно това трябва да направиш."
14. "Разбери, нищо не можем да направим."
15. "Ако ще се оплакваш от тази работа, по-добре не я върши."
16. "Защо позволяваш на хората да се държат така с теб?"
17. "Ако не си щастлива, тогава просто трябва да се разведем."
18. "Добре, отсега нататък го прави така."
19. "Отсега нататък аз ще се заема с това."
20. "Разбира се, че те обичам. Това е нелепо."
21. "Ще кажеш ли най-сетне какво има?"
22. "Това, което трябва да направим е..."
23. "Изобщо не беше така."

Всяко от тези изявления или омаловажава, или се опитва да обясни обърканите чувства, или предлага решение, което цели изведнъж да превърне отрицателните емоции в положителни.

Първата стъпка, която мъжът трябва да предприеме, за да ги промени, е просто да престане да прави горните забележки ... Но да се изслушва партньорът, без да се правят накърняващи чувствата му забележки или предлагат решения, е голяма стъпка напред.
Ако осъзнае и разбере ясно, че са отхвърлени не решенията, които е предложил, в погрешно избраното време и подход, мъжът може да се справи много по-лесно с противодействието на жената... Не трябва в никакъв случай да го приема толкова лично. Научи ли се да я изслушва, постепенно ще разбере, че тя започва да го цени много повече, дори тогава, когато в началото му е била сърдита...
Джон Грей
Мъжете са от Марс, жените - от ...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots