вторник, ноември 17, 2009

7

Още мъничко за 7 те гряха


Всичко е..., както беше, когато беше тук, така и ще остане, до кога ли?

Седем са вратите през които минавам, и седем са чудесата които сътворявам. Когато искам ги затварям, за теб, за другия, за следващия. Седем е магическо число...



Седем неща са мерзост за душата ни: надменни очи, лъжлив език, ръце, които проливат невинна кръв, сърце, което крои лоши замисли, нозе, които бързо тичат да вършат зло, неверен свидетел, който говори лъжа и оня, който сее раздори между братя.(Притчи 6:16-19)


Но действително ли можем да се спасим от тези изкушения?

Испанският биолог Джон Медина в книгата си "Гените и седемте смъртни гряха" смята, че да се съпротивляваме на греховете е безполезно, тъй като тези наши постъпки са продиктувани от остатъците на животинския инстинкт , който все още е жив в човешкото съзнание...

1. Wrath (гняв, ярост)
Най-доброто генетично обяснение за този грях се явяват генетичните експерименти с близнаци. Ако един от тях е озлобен , то висока е вероятността да се наблюдава агресивност и у другия. Т.е. - гневът е в гените. Освен това, е изначално заложен у нас. При едни хора в по-голяма , при други - в по-малка степен. Биологическият код на гнева се предава от поколение на поколение. В първобитното общество именно животинската злоба е помагала да се оцелее в жестока конкуренция между хората. След време хората са се научили да сдържат тези емоции , с цел култивиране на общуването. Но съвсем не са изгубили способностите си за ярост. Всъщност ,природата си знае работата - неагресивните хора много по-трудно достигат до лидерски позиции. А изпадането в ярост в някои случаи е полезно , когато е необходимо да се защитават личните интереси.


2. Sloth (ленивост, мързел, безделничество)
Как може от биологична гледна точка да се обясни мързелът?Всеки от нас притежава нещо като вътрешен будилник,който изготвя разписанието на организма ни. Тази програма е записана в гените ни. Именно те са отговорни за желанието ни за работа и за почивка. Но без определена степен ленивост , няма да можем да живеем дълго.Необходимо е от време на време да мързелуваме, за да презаредим батериите си.Всеки от нас има случаи, в които ценните идеи са се раждали именно, когато сме се отказвали от всякаква дейност и сме се отдавали на почивка и мързел. Учените казват , че когато поискат да работят , мързеливците свършват работата доста по-добре и качествено от останалите хора. И много от тях са гении. Има не малко примери за това как до към 33 години хората се излежават върху печката , а след това стават и извършват едва ли не подвизи. Тези, които се преработват , изгарят бързо като свещ.Не им остават жизнени сили. В определени дози именно мързелът позволява да се обмислят важните решения и да се съхранят енергиите , необходими за достигането на съвършенството.




3. Gluttony (чревоугодничество, лакомия)
Гладът, по мнение на учените , е онова чувство , което се появява у човек , когато започва да изпитва недостиг на енергия. Един от отделите на мозъка ни - хипоталамуса - изпраща своя хормон, който е отговорен за огладняването ни. Зоната на сивото вещество се задейства като при аларма и ни известява , че ни липсва енергия. Т.е.- необходимо е да се подкрепим.Така че - чувството за глад е условен сигнал. Но така или иначе ,чревоугодничеството не вреди на никого. Нито на самия човек...


„Не можеш да наречеш лудост това, за което, както се оказа, нищо не знаеш."
Тертулиан: „Апология"
„Това не е дело на днешния ден или на вчерашния - то е съществувало през всички времена, и никой не ни е казал откъде и как то е дошло."
Софокъл



„Ако за някого това е невероятно, нека да си остане на своето мнение и да не противоречи на онези, които се вдъхновяват от такива събития за изучаване същината на добродетелите."
Джозефус

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots