понеделник, януари 11, 2010

Формата на кръга

В умовете на древните философи нещо божествено и тайнствено винаги е било свързано с формата на кръга. Древният свят, последователен в своя символизъм и в своите пантеистични интуиции, съединявайки видимата и невидима Безкрайност в едно, изобразявал Божеството - както и неговото външно Покривало - чрез кръга. Сливането на двете в единство и даваното на двете име Theos е обяснено по този начин и става още по-научно и философско. Етимологичното определение от Платон на думата Theos беше вече дадено на друго място. В своя „ Cratylus " той го получава от глагола the-ein „движа се", както е подсказано от движението на небесните тела, което Платон свързва с Божественото. Според Езотеричната Философия това Божество по време на своите „Нощи" и своите „Дни", или цикли на Покой и Дейност, е „Вечно Непрекъсващо Движение", „Вечно-Ставащо", както и „Вечно Световно Настояще и Вечно-Съществуващо". Последното е основна абстракция; първото е единственото възможно представяне в човешкия ум, ако той не свързва това Божество с някакъв образ или форма. Това е вечна, никога непреставаща Еволюция, възвръщаща се по спирала, в своя непрекъснат процес на предвижване в течение на еони от време, към изначалното си състояние - Абсолютното Единство.



Само на малките Богове давали абсолютните атрибути на Висшите. Така Бог Шу, олицетворение на Бог Ра, който се появява като „Голяма Котка от Басейна на Персей в Ан", често бил изобразяван на египетските паметници като седящ и държащ кръст, символ на четирите части на света или Стихиите, присъединен към кръга.
В твърде научния труд ,; The Natural Genesis " на Джералд Меси, под заглавието „ Typolody of the Cross" могат да се намерят повече сведения за кръста и кръга, отколкото в който и да е известен ни труд. На онзи, който би искал да има доказателства за древността на кръста, препоръчваме тези два тома. Авторът казва:
„Кръгът и кръстът са неделими... Crux Ansata съединява кръга и кръста с четири ъгъла. Поради този произход кръгът и кръстът от време на време са били заменяни един с друг. Например Чакрата или Дискът на Вишну е кръг. Това наименование сочи въртенето, кръговото движение, периодичността, колелото на времето. Бог го ползва като оръжие, насочено към врага. Така и Тор хвърля своето оръжие Филфот, което е с формата на четиристранен кръст (Свастика) и е символ на четирите страни на света. По този начин кръстът е еквивалент на кръга на годината. Емблемата на колелото съединява кръста и кръга в едно, както показва йероглифът и възелът на Анкх
Също така, двойственият глиф бил свещен само за посветения, но не и в очите на профана.

Тъй като Раул Рощет доказва, че:
„Знакът се появява на обратната страна на финикийската монета, която на лицевата има изображение на овен... Същият този знак, понякога наричан Огледало на Венера, понеже е бич символ на размножението, се е употребявал за обозначение на задните части на ценни жребии кобичи от коринтска и други прекрасни конски породи".

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots