петък, януари 15, 2010

3-та вълна 2

Много от днешните промени не са независими една от друга. Нито са случайни. Например разпадането на нуклеарното семейство, глобалната енергийна криза, разпространението на култове , появяването на гъвкаво работно време и на новите пакети от основни социални помощи, възникването на движения от Квебек до Корсика — може би всички те изглеждат като изолирани събития.

Но е вярно точно обратното. Тези и много други привидно нямащи нищо общо събития или течения са взаимно свързани. Всъщност те са части от едно много по-значимо явление: смъртта на индустриализма и зараждането на една нова цивилизация.
Дотогава, докато ги мислим като изолирани промени и изпускаме това тяхно по-голямо значение, няма да можем да намерим за тях един последователен, сполучлив отговор. Личните ни решения — като индивиди — ще остават безцелни или ще бъдат самоунищожителни. Като правителства — ще се препъваме от кризата в програмата, която ще доведе до катастрофа, залитайки в бъдещето без план, без надежда, без прозрение.
Лишени от систематична рамка за разбиране на сблъсъка от сили в днешния свят, ние сме като екипаж на кораб, попаднал в клопката на буря и опитващ се да лавира между опасните рифове без компас или карта.


В култура от взаимо-изключващи се специализации, които се давят във фрагментарни данни и подробни анализи, синтезът е не просто полезен — той е жизненоважен. По тази причина „Третата вълна" е книга описва старата цивилизация, в която мнозина сме израснали, и представя една практична, разбираема картина на новата цивилизация, разцъфтяваща сред нас , новата цивилизация е така дълбоко революционна, че хвърля предизвикателства към всички наши стари схващания.

Старите начини на мислене, старите формули, догми и идеологии — без значение колко лелеяни и колко полезни са били те в миналото — вече не са съвместими с фактите. Светът, който бързо изплува от сблъсъка с новите ценности и технологии, с новите геополитически отношения, с новите стилове на живот и форми на общуване, изисква изцяло нови идеи и аналогии, класификации и понятия. Не можем да натъпчем света на утрешния ден, който с все още в ембрионален вид, в традиционните вчерашни уютни ниши. Не са никак подходящи и ортодоксалните нагласи и настроения....

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots