сряда, септември 09, 2009

Oзареният Орфей

Богоозареният Орфей е прибавил към небесната си дарба и тайните от Атлантида и от Египет, за да ги дари на Родопите и Гърция.

Орфей е убит, траките се претопяват. Неговата памет се поема от вече създадената единна гръцка държава. С право Шюре се пита и пише: “Защо Тракия винаги е смятана от гърците за преимуществено свята страна, страна на светлината и истинско отечество на музите? Защо тия поетични планини, Родопите, са криели в себе си най-старите светилища – на Кронос, Юпитер, Уранос и Дионис? От Родопите към Гърция слизат поезията, изкуствата и свещеното право.” (Тези думи са признати и от самите гърци и ги имам на гръцки език.)[1]

Платон в Държавата твърди, че “жреците са разполагали с купища книги на Музей и Орфей, по които са извършвали обредните си тайнства”.[2] Хипократ и Гален са се учили от Орфей.

Еврипид е притежател на първата частна библиотека в европейския свят. Той е имал огромни познания по литература и философия (проф. Богдан Богданов). Еврипид пръв пее за “гористите паши на Европа”. (Тогава под Европа се е разбирало една провинция между Хебър (Марица), на юг от Родопа – до Дарданелите и Троя – както е очертана на римската карта). Това всъщност е утробата на Европа.


Гърците приемат Орфей и неговото учение. Алкей и Терпандър показвали гроба на Орфей (на остров Лесбос). Те казвали, че лирата и главата на Орфей били донесени от водите на Хебър (Марица), а тялото му останало разкъсано в Родопа планина. Терпандър взема лирата на Орфей и я отнася в Египет. В коя ли камера на някоя египетска гробница ни чака съхранена лирата на Орфей? Египет се явява закрилник на изкуството.


[1] E. SIRE, пос. съч., с. 200.

[2] Платон, Държавата, с. 72.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots