вторник, септември 08, 2009

ОРФЕЙ

Италианският придворен поет Анджело Полициано и четирима композитори създали
Притча за Орфей. Сценограф на това представление бил гениалният Леонардо да Винчи. Скици от неговите декори са запазени до днес.

Леонардо изобретил и специален механизъм за сцената, за да може изобразеният родопски връх да се завърти, та Орфей да слезе в Подземното царство. Може да се каже (това е прието в Западна Европа), че това представление, станало през 1491 година, е било първото оперно представление в западноевропейската култура. Тя – операта – още от своята люлка е свързана с името на Орфей. Тази опера – Притча за Орфей – след цели пет столетия (в края на XX век) бе възстановена и представена в Париж...
Леонардо е познат като гениален художник и изобретател. Малцина знаят, че той е бил и голям музикант.

Ето какво пише Джорджо Вазари по повод на едно музикално състезание, станало в Милано през 1491 година: “Леонардо бил поканен с всички почести в дома на херцога (Лодовико Сфорца), който много обичал да му свирят на лира. Леонардо донесъл инструмента, който бил изработен саморъчно, в по-голямата му част от сребро и във формата на конски череп – ново и причудливо хрумване – но затова пък хармонията била по-звучна и звукът по-ясен. Така Леонардо излязъл пред всички музиканти, които се били стекли. Извън това той е бил най-добрият рецитатор и импровизатор на рими на своето време.”


Блазни ме мисълта за една непроследена връзка между Леонардо и Родопите. Знае се, че Леонардо има портрет на една жена, назован Джиневра. В Доспатския край на Родопите има един неразкрит град със същото име Джиневра. Мястото сега е гора, но носи същото име. Не може да бъде случайно това! Един ден родопската гора Джиневра ще се доближи до портрета на Леонардо Джиневра и ще ни озари нова културна връзка – за властимащата Джиневра ( модела) и за овековечената й памет в Родопите.

Орфей и Евридика

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots