петък, юли 17, 2009

Духовна еволюция

Според Дейн Ръдиар, “събитията не се случват на хората по толкова важен начин, както хората се случват на събитията”.

Тези четири думи резюмират възможностите на нашето духовно-психологично развитие, когато срещаме кармата си, независимо дали е приятна или огорчаваща. С други думи, позицията ни по отношение на изпитанието е решаващ фактор.

Само тя ще определя дали ще се срещаме с трудните изпитания, дали ще страдаме (и проклинаме “съдбата” си) или ще растем, участвувайки в уроците, на които ни учи животът.
Следователно астрологичната ни картата показва моделите на нашият разум, нашите минали обстоятелства, менталните впечатления и модели, за които Мехер Баба говори като за санскара.

Картата показва какви сме сега вследствие на това, което сме мислили и вършили в миналото. Тези много стари, дълбоко вкоренени модели не се променят лесно. Хайде да кажем това без уговорки!

Не е проста работа да промениш мощни привични модели, просто като прилагаш частица от старомодната “сила на волята”. Тези модели не се променят съществено дори да ги излъскаме до блясък с чудноватите жаргони на някои течения на психотерапията или философията на “Новия Век”, които раздуват егото като поощряват хората да твърдят: “Аз поемам отговорност за своя живот; аз заставям всичко да се случва; “аз зная, че сега се принуждавам да страдам и т.н”.

Човешката духовна еволюция е много по-фина, от това. Старият подход “където е искането, там е и умението” за преценяване на проблемите, не важи, когато сложната задача е твърде интензивна. И опитът да се рационализират конфликтите и духовните кризи на личността извън съществуващото само задържа потока на жизнените енергии за кратко време, след което бързо следва стремително освобождаване на силата, която напълно разкрива пустотата на псевдо-духовното бягство.

Кармичните модели са реални и могъщи.

Тези черти не могат да заглъхнат за един час след кратка, позитивна, вселяваща бодрост на духа беседа. Тези жизнени сили трябва да бъдат приети, трябва да се съзнават и да им се отделя дължимото внимание.
Себепознанието и самоосъзнаването са необходима прелюдия към божественото осъзнаване; но - в ранните стадии – изучаващият духовните истини или изучаващият висшите форми...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots