неделя, февруари 14, 2010

МУЗИКОТЕРАПИЯ 2

МЕТОДИТЕ

В сферата на музикалната терапия съществуват стотици методи. Условно те се разделят на два вида: пасивна - слушаме и се лекуваме, и активна - слушаме, пеем, танцуваме и се лекуваме.

При пасивната музикотерапия на пациентите се предлага да прослушат различни музикални произведения, които им помагат да изпитат емоционални и естетически преживявания.


Емоциите отвличат съзнанието на човека не само от житейските му проблеми и болести, но и от външните дразнители. Тези мелодии постепенно водят до възстановяване на хармонията. Такава музика се слуша в удобна поза, с приглушена светлина и със спуснати щори. По време на сеанса се препоръчва болният да диша с корема си.

При използване на активните методи в медицинските центрове музикалните звуци се съчетават с автотренинг, дихателни упражнения, хипноза, йога, иглорефлексотерапия. Към музикалната терапия се отнася и пеенето. То е приятно съчетаване на дихателни упражнения, които са незаменими при бронхиална астма, проблеми в гръбначния стълб и нарушено кръвообращение.



Съвсем не е задължително да можете да пеете. Важно е да умеете да изразявате себе си. Може просто да си тананикате, и то с ниски тонове.


Например за доброто разположение на духа оказват влияние:

“Ария от сюита № 3” на Бах, “Аве Мария” на Шуберт, някои от сонатите на Бетовен, “Зима” на Вивалди.

Точно те предизвикват в клетките на организма максимален отзвук. Песента се съчетава и с танцуването, защото ритмичните движения на тялото хармонично я допълват. Отключете рационалното си мислене, вслушайте се в себе си, тогава тялото ви ще избере необходимите му движения...

от " психология на човека "

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots