вторник, април 21, 2009

Детелината пази от зли духове

Смята се, че корените му са от времето на друидите. Изглежда те вярвали, че детелината им помага да виждат злите духове и следователно им дава повече време да се скрият от тях. Освен това, конкретно четирилистното растение се смятало за амулет срещу духовете заради магическата си сила, която ги отблъсквала. Вярвало се, че който има у себе си четирилистна детелина можел да вижда феите, ето защо в Средновековието търсенето на необичайното растение било популярно занимание сред децата.
Щастие носи и обикновената, трилистна детелина, тъй като се смята, че е символ на Светата троица. Листенцата й символизират Oтца, Сина и Светия дух, а ако има допълнително, то то е символ на божията милост, ето защо четирилистните са още по-късметлийски от обикновените детелини. Трилистната пазела хората и животните от заклинанията на магьосниците. Ако има и допълнително листенце, защитната й сила се увеличавала многократно, още повече, че според нумерологията числото 4 символизира стабилността, баланса и цялостта. Според някои изследователи на християнството пък, когато Адам и Ева били изгонени от Райската градина, Ева взела със себе си четирилистна детелина, за да й напомня за блаженото място, което напускала.
В западната традиция всяко от четирите листенца символизира съответно надежда, вяра, любов и късмет, а сънуването на четирилистна детелина предвещава щастлив брак.

Всеки, който е намирал четирилистна детелина със сигурност се чувствал късметлия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots