понеделник, май 25, 2009

Агни Йога

"Йога, като върховна връзка с космичните достижения, е съществувала през всички векове.


В менталното си тяло, човек може да посещава различни планети. Това отбелязва бъдещия етап на развитието, когато съзнанието не ще бъде привързано към една планета.
Ако ние днес минаваме една част на света в друга, то това може да се осъществи и по отношение на планетите. Учителят ви предлага да се възползвате от всяко завоевание на Духа. Пътът между планетите не е по-труден от овладяването на мисълта и устрема към светилата. Само към стремежа към междупланетност можем да разчитаме на човешката еволюция.

Развиването на астралното тяло е само по-себе си незначително в сравнение със съзнателната работа върху менталното тяло. За задачите на планетата не е нужно да извеждаме менталното тяло из неговото съкровено състояние, но за междупланетната дейност това по-висше тяло е необходимо. Възприемането на нови лъчи дава възможност да се запази съзнанието в различни области. По-рано само някои слоеве на атмосферата са способствували за запазване на съзнанието. Но съществуват пресичащи ги течения от газове. Новите лъчи могат да преминават през препятствия, създавайки нещо като въздушни тунели и с това разширяват съзнателната деятелност.
Обяснимо е защо Учителите на Мъдростта са страдали, напускайки земята. Естествено, това страдание е било съзнателно и доброволно. Както домакинът напълва до върха чашата, така и Учителят иска да отпечата в съзнанието последния символ на Завета.
Тук нямат значение клеветите на стария свят; всяко усилие на подвига е нужно за Космоса. Творчеството на подвига е подобно на всеки творчески процес. Усъвършенствувайки формата, достигаме до вековни кристализации. Чувството към съвършенство се подига от духа на творческите прояви.
Може да се каже, че подвигът се дели на два вида: подвиг надземен и подвиг земен. В случай на надземно устремление ние виждаме спокоен преход отвъд.
Не ще преценяваме поотделно подвизите, защото схващането на еволюцията е лично и доброволно.
Книгата на Тома Кемпийски "Подражание на Христа" е отдавна оценена на Изток не само по съдържание, но и по значението на названието й
.
При средновековното идолопоклонско отношение към Христа гласа на Тома прозвуча като протест. Из стените на католическия манастир се издигна глас, който озари лика на великия Учител. В самата дума Подражание е включена жизнената действителност. Формулата Подражание на Христа се явява като подвиг на дързостта, присъщ на съзнателния дух, приемащ цялата отговорност за градивната работа.
Именно, съзнателният ученик се осмелява да се приближи към Учителя чрез подражание. Този пример внесе светлина в мрака на неподвижността и създаде, зад стените на затвора, устрем към творческата дързост.
Всяка стъпка в пътя на дерзанието към доброто, трябва да се пази като пътеуказател за човечеството.

Има два вида истини — едните се нуждаят от пламъка на кладите, за да бъдат запечатани в съзнанието, другите могат да бъдат разпространявани безнаказано. Трудно е да се каже кой от двата способа е по-болезнен за автора. Понякога е по-лесно да се понесат мъките на кладата, отколкото да се гледа как се извратяват изнесените истини. Така или иначе, благословени са усилията, които пронизват тъмнината.

Щастие в света не ще намерите, защото щастието е в духа. Тия, които са се отрекли от духа, трябва да изпитат нещастието, защото иначе що би ги заставило да се върнат? В това е смисълът на великите събития. Някои търсят щастието чрез лъжа ... ! Но дори и отклоненията ускоряват еволюцията. Престъпленията запалват огън в загасналия свят.
Империл - се нарича отровата, която се явява като резултат на раздразнението и която е много опасна. Това е истинска отрова, която се отлага по стените на нервните канали и по тоя начин се разпространява из целия организъм.
Ако съвременната наука се постараеше да изследва безпристрастно нервните канали, вземайки предвид астралните токове, тя би открила особено разложение на астралната материя при движението по нервните канали — в това се състои и действието на империла. Само спокойствието можа да помогне на нервната система да се справи с опасния неприятел, който може да предизвика най-различни раздразнения и мъчителни състояния на организма. Страдащият от империл трябва да си повтаря: как всичко е прекрасно! И той ще бъде прав, защото еволюцията се развива законно или, с други думи, прекрасно.
Колкото по-усъвършенствана е нервната система, толкова по-мъчителни са отлаганията на империла. Същата тази отрова, макар само като съставна част в други вещества, може да действа за разлагане на материята.

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots