вторник, май 19, 2009

СОКОЛ 22.03- 19.04




Рождена дата: 22 март–19 април.
Земно влияние: Време на пробуждане.
Влияещ вятър: Източен.
Посока: Североизток.
Преобладаващ елемент: Огън.
Елементен клан: Ястребов (огнен) клан.
Функция: да започва.
Рожден и животински тотем: Сокол.
Растителен клан: Глухарче.
Минерален тотем: Опал.
Тотем на полярността: Гарван.
Подходящ цвят: Жълтозелен.
Музикален резонанс: До диез.
Личност: Активна. Енергична. Устремена.
Чувства: Бързо възбудими.
Намерения: Активност – нови начинания.
Характер: Импулсивен.
Положителни черти: Предприемчивост. Инициативност. Склонност към приключения. Приветливост.


Отрицателни черти: Себичност. Егоизъм. Нетърпеливост. Показност.
Сексуалност: Лесно възбудим. Бърз, огнен и страстен.
Съвместимост: Сьомга и Бухал.
Съзнателна цел: Да започва и да води.
Подсъзнателно желание: Придобиване на знания чрез личен опит.
Жизнен път: Утвърждаване на личността чрез отличие.
Триграма Идзин: Цян. Небеса. Успех чрез усилия.
Духовна алхимия: Преобладаващ ян.
Трябва да култивира: Търпение. Упоритост. Състрадание.
Трябва да избягва: Суета. Самонадеяност. Нетолерантност.
Начални Тотеми: Сокол. Орел. Ястреб. Глухарче. Опал. Гарван.


1.1. Месец на раждане: 21 март–19 април
1.2. Земно влияние: Време на пробуждане
Времето на пробуждането е първият от трите цикъла на пролетта, който поставя началото на източния цикъл, характерен с растеж и светлина, времето, когато настъпва пролетното равноденствие на 21 март.
Хората, родени между 21 март и 19 април, влизат в земния живот по време на годишния цикъл, когато цялата природа, спала в мрака на зимата, се пробужда за нов живот. Родените по това време дават израз на новата жизнена енергия, която има нужда от много любов и грижи, за да разцъфти с пълна сила през пролетта.
Тези човешки “кълнове” приличат на семена, правещи първите си опити да покълнат в почвата и на пъпките, които дават нов живот на дърветата и растенията. Те са изпълнени с огромна енергия, но все още не осъзнават напълно света извън тях.
Те се движат стремително напред, тласкани от порива да докажат, че са личности. За тях е важно да осъзнаят, че не са сами и идеите, които лесно възникват в ума им, са само потенциална възможност, която се нуждае от сътрудничеството на околните, за да узрее и се претвори в практическа реалност.
Времето на пробуждането носи способност за динамично развитие и промяна и затова е един от периодите с най–ускорен растеж в годишния земен цикъл. Хората, родени през Времето на пробуждането, носят в себе си импулса да се развиват бързо и да се приспособяват. Затова и целта на част от живота им е стремеж към търпение и упоритост и адаптация, без да правят компромиси с идеалите и принципите си.
Времето на пробуждането започва в деня на слънчевото равноденствие, отбелязващо настъпването на пролетта, когато Майката земя се заема с раждането на новия живот, който е лежал в утробата £ цяла зима. Това е времето на обещаното ново раждане, което се съдържа във всяка смърт. Това е възраждането за нов живот на всичко, което е изглеждало мъртво и сякаш завинаги изчезнало в света на невидимото. Неговото послание е видно навсякъде около нас – в блясъка на зелените листа на дърветата, в покълването на тревата под краката ни, в разтварящите се пъпки, в разцъфтяването на пролетните цветя, които разтварят сърцата си, за да изразят с пълен глас своето възхищение и радост, че живеят. Това не е просто времето на събуждане, а време на ново раждане, защото е настъпил моментът отново да те има. С него пристигат и свежите пролетни ветрове, които обогатяват въздуха с кислород, за да вдъхнат в живота ни сила да разчистим хаоса и развалините, които са се натрупали през зимата. Това е времето на новите пролетни одежди, чието изящество ще ни помогне да усетим поривите на обновлението.

1.3. Влиянията на Слънцето
Периодът отбелязва началото на пролетта, когато слънчевата енергия се увеличава и добива мощ, за да роди новия живот и да му даде криле. Затова хората, родени през този месец, ще пожелаят да се впуснат в света на практическия опит с ентусиазъм и да потърсят поле за изява на творческите си възможности. Те ще се стремят да се задълбочат в изследването на въпроси от психологическо и нравствено естество.
Тези хора са темпераментни. Понякога проявяват леко непостоянство, което може да се сбърка с надменност или безразличие, но зад него, дълбоко в себе си, таят дълбока обич, която лесно излиза на повърхността.
Съответният слънчев знак е Овен.

1.4. Влияещият вятър: Източен
Посока: Североизток
Тъй като източните пролетни ветрове привличат всички да излязат на открито, след като са прекарали зад стените на дома си дългата зима, качеството, свързвано с източните ветрове, е откровеност. Родените във Времето на пробуждането ще почувстват необходимост да отворят сърцето си. Ако поддържат ума си отворен за проблемите, с които се сблъскват, те влизат в хармония с енергията, която им влияе, но в случай, че проявят упорство или догматичност, притокът на енергия ще се блокира и ще им причини трудности и неприятности.
Източните ветрове пристигат от посоката на зората и изгряващото слънце и също се свързват с пробуждането, с раждането на едно ново съзнание, когато заревото осветява всичко, което е било скрито или затъмнено. Хората, родени в този период, ще чувстват подтик да опознаят всички сфери на живота – нужда да виждат нещата по–ясно, да разберат причинните взаимовръзки между тях и начина, по който се проявяват.
Хората, родени в периода, когато природата се събужда от сън, изпитват влиянието на източната посока – посоката, която носи духа и мъдростта на Изтока. Нейната енергия стимулира желанието да започнем нови проекти, да приемем нови предизвикателства и да се впуснем в нови начинания.
Тотемът, който помага на коренните американци да се свържат по–лесно с тази неосезаема духовна сила и който е използван от много племена като неизменен символ на Изтока, е орелът.
За орела е характерна способността да вижда надалеч, а далновидността е най–важното качество на Изтока. Тя е типична за родените през този месец. Помага им да не се втурват в дадено действие поради лична изгода, а да гледат напред, да обмислят и да откриват последиците от своите намерения.
Силата на Изтока преди всичко влияе на духа, затова всички, родени през Времето на пробуждането, живо ще се интересуват от духовните измерения на събитията и когато многократно се сблъскат с един и същ проблем, няма да търсят причините в околните, а в себе си.

1.5. Влияещ елемент: Огън
Огънят се свързва с духовното ниво на съществуването, което не се долавя с осезанието, очите или ушите, а със сърцето. То се проявява чрез любов, но не чрез себелюбие, а чрез любовта към някой друг. Способността да обичат безрезервно е забележително умение на родените през Времето на пробуждането.
Те са повлияни от силата на елемента огън. Неговата мощ се проявява в пламенния ентусиазъм, с който подхождат към нещата, които ги привличат, но ако не се научат да контролират огнената енергия, тя може да ги направи твърде импулсивни и избухливи.
Родените през този период са пълни с енергия и са винаги в движение, защото огънят ги зарежда със сила за действие. Те са съзидателни, възторжени, многостранни и насочени навън, към света. Всичко това е проява на качествата на елемента огън.

1.6. Елементен клан: Ястреб
Ястребът е голяма и величествена граблива птица, изключително красива, когато е в полет. Червеният ястреб е бил почитан от много племена на коренните американци и перата му се използвали при ритуали и лечение. Често е свързван с феникса – митична огнена птица, която се преражда от собствената си горяща пепел и затова е символ на лъчиста енергия, на прокарване на нови пътища, на интуитивен проблясък и на гръм, вещаещ неочаквана промяна.
Елементният клан дава характеристика на основната функция на хората, които принадлежат към него, по отношение на останалите от племето или общността. Принадлежащите към Клана на Ястреба са мислители, вдъхновители и лидери. Родените през Времето на пробуждането са инициаторите – пионерите, които винаги вървят пред другите. Те са хората, които дават живот на всяка нова идея, използвайки енергията на своя вътрешен огън.
Хората на пробуждането непрекъснато се оглеждат наоколо и търсят нови предизвикателства, за да се включат в тях и да започнат нови проекти, които другите да довършат. Те палят нови огньове, които други ще поддържат. Притежават интуитивен усет, който се появява като светкавица под формата на внезапен проблясък на светлина, но за да го развият е нужно да потърсят помощ от по–старите и по–мъдрите. Осъзнаването ще им даде онова проникновение, което им е нужно, когато се изправят пред взимането на важни решения.
Тъй като огънят оказва влияние както по отношение на посоката, така и спрямо циклите, хората, родени във Времето на пробуждането, трябва да се пазят от прегряване и да не изразходват безразборно жизнената си енергия, за да не изгорят в огъня, който сами са запалили.

1.7. Рожден и животински тотем: Сокол
Съществуват много видове соколи, но всички имат дълги, остри пера и опашки и големи глави и вратове, в сравнение с размерите на тялото. Соколите не свиват гнезда, за разлика от ястребите, а снасят яйцата си в чужди или изоставени гнезда. Соколите са прекрасни, когато са в полет, когато се спускат над плячката си, връхлитайки стремглаво от голяма височина.
Масивният и красив, с пропорционално развито тяло, прериен сокол (Falco mexicanus) е популярен тотем сред някои племена, подобно на американския керкенез (Falco sparverius). В Европа възможният еквивалент е обикновеният керкенез (Falco tinnunculus), който е най–разпространеният вид сокол.
Керкенезът е една от най–красивите грабливи птици. Той е много полезен за човека, защото се изхранва с насекоми – обикновено скакалци и бръмбари – които опустошават реколтата. Макар че е свиреп, може да бъде много кротък и се подчинява на обучение от човек. В миналото е бил използван за лов и забавление.
Керкенезът има сива, подобна на ветрило опашка, с черна ивица на края. Гърбът му е кестеняв. Както при всички соколи, човката и ноктите му са изкривени. Истинско удоволствие е да го наблюдаваш в полет, когато кръжи и се рее в небето и изведнъж връхлита с голяма скорост, от значителна височина, за да улови плячката си. Соколът е способен дълго да виси във въздуха, преди да се спусне, като енергично размахва криле.
Хората, родени през Времето на пробуждането, подобно на своя тотем, обичат да разперват криле. Те също са добри ловци, но тяхната плячка е някоя нова идея, нов опит, ново място за посещение, ново начинание. Те също безстрашно се спускат след желаните неща.
Както соколът е способен да се издигне на голяма височина, така и хората, споделящи този тотем, имат високи и възвишени цели. Понякога обаче им липсва търпение и упоритост, за да завършат започнатото.
Хората, чиито тотем е соколът, започват всяко нещо с устрем, но бързо се отегчават и не стигат до край. Затова една от задачите в живота им е да се научат да балансират енергията си, като поддържат жив интереса си към даденото начинание и да отделят нужното време, за да доведат започнатото до успешен край.
На соколите им липсва концентрация, за да останат достатъчно дълго в дадена ситуация, за да извлекат максималната полза от нея. Те лесно се уморяват от това, което са започнали и се пренасочват към следващия обект, който привлече погледа им. Въпреки че посрещат всяко ново предизвикателство с ентусиазъм, често им липсва издръжливостта, която би донесла възнаграждение за усилията. Следователно, устойчивостта е качество, което всеки човек, роден по това време, трябва да култивира и развие.
Друг урок, който трябва да научат, е да търсят причините за неуспеха първо в себе си, а после в околните.

1.8. Растителен тотем: Глухарче
Растителния тотем на соколите е глухарчето (Taraxacum officinale), многогодишно растение, намиращо се почти навсякъде по пасищата, целините и бреговете на реките в Северна Америка и Европа. В обработваните земи се счита за плевел.
Неговите широки листа, израснали от млечни корени, около дълги кухи стебла, имат неравни, назъбени краища. Именно тази характерна особеност на растението е дало английското наименование “dandelon”, което е променен вариант на френската дума “dent–de–lion” (лъвски зъб). Жълтите съцветия са съставени от около 200 различни цветчета, които нощем се затварят.
Всички части на растението могат да се използват за медицински цели – корените, листата и цветовете.
Глухарчето е наречено още “кълбо” или “пухче”, поради познатата ни чепка от семенца, която се появява след цвета и се състои от пухкави обърнати надолу снопчета, които носят семената като парашут при вятър. Семената пускат корени почти навсякъде, където намерят почва...

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots