четвъртък, април 22, 2010

"Защо ми се случва това?"

Задай правилния въпрос, иначе отговорът не струва ... !?
Самонаблюдението е мощен инструмент, който можем да впрегнем в битката срещу всекидневните си жизнекрушения, предизвикани от тревогата, депресията, гнева. Това доказва в книгата си "Тайната на свободния човек" (ИК "Хермес", - 09) Гай Финли.
Финли е композитор, негови творби са изпълнявани от Даяна Рос, "Джексън Файв", Били Престън, пише филмова музика. Когато не намира удовлетворение в кариерата си в шоубизнеса, Финли поема на Изток.


Оттам се връща с ново познание, което предава и на други хора в над трийсет и пет книги и аудиопрограми за личностно развитие.
Книгите му са преведени на 18 езика, над 200 хиляди души по целия свят получават всяка седмица в електронната си поща поредната негова лекция.
В "Тайната на свободния човек" Гай Финли разкрива какво ни прави нещастни и очертава пътя за преодоляване на това състояние, с което сякаш сме се примирили.
Според изследователя на човешката душа озовем ли се изправени пред даден проблем, ние не задаваме правилните въпроси.

Питаме се: "Защо ми се случва това?", а не, както би трябвало: "Кое у мен привлича подобни неприятни събития?" ... Понеже нашата представа за живота - а не самият живот - е извор на провалите ни, убеден е Финли, а и тъкмо в моменти на криза се срещаме очи в очи с истината за себе си.
Според Финли у всеки от нас живее една фалшива същност, която е изтъкана от стари страхове, познати удоволствия, предопределени представи. Този микс от заробващи модели може да бъде изтласкан, като на негово място позиционираме истинската си духовна същност - свободна от конфликт със самата себе си, не търсеща одобрение, не изпитваща съжаление, че нещо сме направили не както трябва, чужда на гнева и самодоволството.
....50 начина да вдигнем духовния си взор формулира в края на "Тайната..." авторът. Тези 50 възможности са толкова истинни, колкото и поетични. Като дзен-коани те проблясват със словесната си сила, давайки ни материал за дълъг размисъл.
Например: "Ако животът ви повали по гръб, отворете очи - над вас са звездите."

сп. "Усури"

Няма коментари:

Публикуване на коментар

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots