събота, март 06, 2010

Защото 3





... "Адам осъзна, че онзи, който постъпва грозно и грубо, всъщност наранява себе си, но за тази рана трябва да накаже другия."

"Навярно у всекиго от нас има по едно скрито блато, в което се въдят и растат, и укрепват всякакви грозни и долни неща. Ала ние ограждаме тези плаващи твари и рекат ли да изпълзят навън, подхлъзват се и падат назад.

Не е ли обаче възможно в мрачните блата на някои хора злото така да се развие, че да се прекачи през оградата и да плъпне на свобода?


Няма ли такъв човек да стане за нас чудовище? И не сме ли по някакъв начин сродени с него чрез тези наши скрити води?


След като ние сме ги измислили, би било абсурдно да не разбираме еднакво и ангелите, и дяволите."

Дж. Стайнбек "На изток от Рая"

Защото 2



"...- Ако източникът в душата на човека не е бистър, животът му не е добър. Разбрах, че има едно извечно право, което задължава всеки от нас - правото на другия на собствено щастие."


"...Много отдавна беше разбрала, че престорената отстъпчивост е винаги по-силна от явната съпротива, а бързото признаване на грешката е вече доказателство за неоспоримата правдивост в останалите действия."



"Павилион за жени" П.Бък

Защото

"Длъжни ли сме да търпим глупостта и злобата на дребнавите хора?" - бе запитала много отдавна тя Андре...
"Да, защото ако унищожим тези хора, това би значело да унищожим самите себе си - беше й отвърнал той.


- Никой от нас не е толкова добър или толкова умен, за да може да унищожи едно същество, без да унищожава частица от самия себе си."
"Как да ги понасяме тогава?" - запита госпожа Ву.
"...Никой от нас не може да си позволи да лиши от живот дори най-нищожното създание."





"Павилион за жени" Пърл Бък

четвъртък, март 04, 2010

Говорете


Говорете откровено за себе си. Споделяйте, когато ви се иска. Освободете се от мисълта, че не можете да разкриете душата си, защото това е опасно.


Ако не искате да се разкривате, това е едно, но ако се страхувате да го направите, е съвсем друго. И ще видите, че е здравословно да огледате критично всички причини, поради които казвате, че не искате да говорите за себе си.



Ако през целия си живот сте били стеснител¬ни, ако сте се разплаквали от нищо, ако е било лесно да ви изплашат, ако сте проявявали свръхагресивност и т.н., какво въобще може да направи някой с тази инормация, за да ви уязви? каквото и да отговорите, то най-вероятно ще се окаже свързано с някоя от слабостите на характера. Ще ви уволни ли началникът? Едва ли.


Но дори и да ви уволни, има и други места, където можете да работите.

Хората ще разправят слухове за вас? Едва ли. Но дори и така да е, защо трябва да подчинявате живота си на това, което говорят другите? Хората ще клюкарстват за вас, дори това да не би харесва, дори дума да не продумвате, тогава няма смисъл да се въздържате и да се опитвате да избегнете клюките?

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots