неделя, февруари 28, 2010

Великите философи - Киркегор 4




Естетическото ниво на съществуване

Киркегор е бил отдаден на естетиката и понякога е сочен като поет-философ заради страстния начин, по който той подхожда към философята. За него да живееш момента е това, което характеризира естетичния живот. При това той няма предвид непременно живот, посветен на изкуството; въпреки, че много артисти също живеят на това ниво на съществуване.

Има много степени на естетическо съществуване; на дъното може да се види чисто консуматорски начин на живот. На върха на спектъра можем да намерим хора, живеещи по наистина анархичен, безотговорен начин...

В границите на този начин на съществуване е съзнанието, че животът е смислен и с цел. Човекът живее просто като се възползва от възможностите си; подрежда живота си с богата фантазия; в същото време, въпреки всичко, има огромна болка и отчаяние.

Великите философи - Киркегор 3




" Отчаянието "

Киркегор твърди, че хората са изградени от три части: ограничена, неограничена и връзката на двете...

Ограничената (сетива, тяло, познание)
неограничената (парадокс и способността да вярваш) винаги съществуват в състояние на напрежение.

Това напрежение доколкото се само-усеща, е „аз“-ът. Когато „аз“-ът е загубен, дали поради безчувсвеност или нещо друго, личността е в състояние на отчаяние...

Видимо, отчаянието не е нужно да е агония. То е, вместо това, загуба на себе си. Киркегор има два епистоларни романа в два тома. Авторът на първата част е естет, чиято необузданост на вяра и въображение го води към безсмислен живот и живот на егоистично отчаяние.

Авторът на втория том е съдия, живеещ по стриктните християнски закони. Заради това, че работи изцяло с приетите закони и никога не ползва вярата или емоции, той живее живот на нравствено отчаяние. Само съчетаването на естетично и нравствено заедно са „религиозен“ живот...

Киркегор показва, че изборът на Авраам да се подчини на анти-нравствствената религиозна заповед на Бог да жертва своя син, е перфектен акт на „аз“-а. Ако Авраам беше радостен да се подчини, неговите действия нямаше да имат смисъл. Само когато той действа „със страх и трепет“, показва пълно съзнаване на действията си, протвоположно на действията и на ограничената, и на неограничената част на човечността...

великите философи

Великите философи - Киркегор 2

Абстракцията ...

Основен елемент в критиката на модерното е темата за парите, които той нарича абстракция.


Абстракцията е нещо, което същесвува само в "ерзац реалността ". То не е осезаемо и има значение само в изкуствен контекст, който в основата си обслужва непочтени и измамни цели. Тя е вид измислица - измама на едни за сметка на други , която няма конкретно съществуване ... в бъдеще.

Как парите са абстракция?!

Парите създават илюзия, че имат пряка връзка с това каква работа е свършена...


Така работата, която аз върша струва толкова, колкото пари се дават за нея.

В реалния живот обаче, работата, която върша е израз на това каква личност съм: изразява моите цели в живота и неговия основен смисъл...


Като личност работата, която извършвам се предполага, че е реализация на връзката ми с другите и света. Това е моят начин да правя света по-добро място за мен и за другите. Свеждането на работата до паричното ѝ изражение заменя истинската същост на ежедневните ми усилия с форма за пред света и значението им с абстракция...

Великите философи - Киркегор

За Киркегор хората са загубили същността, защото приетият критерий за реалност е твърде много изкривен...

... а , типа обективност, която учените или историците могат да използват, пропуска същността; хората не могат да се мотивират и не намират същността в живота чрез чиста обективност. Вместо това, те я намират чрез страст и желание, " морал, и религиозна обвързаност " ...
Р.Магрит





Това явление не е обективно доказуемо; нито пък идва от някаква форма на анализ на външния свят; идва от обратното отражение, от начина по който се гледа на живота, който не се поддава на обективно изследване.

Вместо това, истинската себестойност произлиза от силно желание за нещо извън човешката мисъл.

Нещо, което надминава човешките сили, което води хората до допир с нещо, което дава значение, защото вдъхновява страхопочитание и върши чудеса, и изисква тотално и абсолютно обвързване към постигането му.

Анализът на Киркегор на настоящето използва термини, които приличат, но не са точно съвпадащи с тези на Хегел и теорията за отчуждението.


wi_ kipedia

Велките философи

Сьорен Киркегор е роден във влиятелно семейство в Копенхаген, Дания.

Киркегор описва голямо разнообразие от явления, включващи: всяко чувство за изолация от и неодобрение към обществото; чувство за морално пропадане в обществото;

чувство на безсилие пред силата на социалните институции;

безличната, нехуманна същност на обширната и бюрократична социална организация.
Р.МАГРИТ






Сьорен Киркегор разпознава и приема понятието отчуждение, въпреки че го изразява и разбира в свои автентични термини.


За него настоящето е отражение; на истинската ценност и мисъл на действието; дискусии на действия; публичност и рекламиране на реалност; фантазия към реалност.

Значението на ценностите е " изсмукано " от тях от липса на авторитет...

...Вместо авторитета на миналото или на Библията или на който и да е друг силен и постоянен глас, ние имаме празнина и несигурност.

За Киркегор хората са загубили същността, защото приетият критерий за реалност и истина е обективна мисъл; която може да се докаже с логика, историческо проучване или научен анализ.

Но хората имат нужда от причини да живеят и да умрат; което истински дава смисъл на човешкия живот, а той не може да се формулира с математически, исторически или логически понятия.
Не можем да мислим за нашите избори в живота, ние трябва да ги правим; някои от тези избори, които предварително обмисляме, стават различни в реалния живот...

wi_ kipedia

"Най-дълбоките крепости "

" Ти, суверен на моето сърце, пазен в най-дълбоките крепости на моята душа , в пълнотата на мисълта, там... незнайно божество!

Ах, дали ще мога да повярвам на приказките на поета, според който някой вижда обекта на любовта си и си въобразява, че го е виждал много отдавна ...
Р.Магрит




... така всяка любов, като всяко знание е припомняне, че любовта също има своите предсказания за човека... на мен ми се струва, че трябва да притежавам - " цялата красота на всички момичета " - за да съм способен да обрисувам красота подобна на твоята, и трябва да избягам от света, за да открия мястото, което ми липсва, нататък ме води най-дълбоката мистерия на цялото ми същество, в следващия момент ти си до мен, изпълвайки духа ми с невероятна сила, аз съм преобразен за себе си и чувствам, че е прекрасно да си тук....

Сьорен Киркегор, Дневници

неделя, февруари 21, 2010

Шушката на фотосесия





тук съм направо великолепен !!!




нямате думи нали.... !?



колко съм красив




едно ангелче за милиони




ЧАО И ПАК ЩЕ СЕ ВИДИМ ...

Шушката






един прекрасен ден

неделя, февруари 14, 2010

МУЗИКО _ТЕРАПИЯ

т класическата музика и музиколечението при сърдечносъдови заболявания. Именно тя възстановява и нормализира сърдечния ритъм, защото ритмичната организирана последователност на сигналите въздейства най-вече на мозъчните центрове, което нормализира честотата на сърдечния ритъм. При постоянно слушане на класическа музика се изработва условен рефлекс, сърдечният ритъм се нормализира и лошото настроение неусетно изчезва от вашия организъм.

Освен това класическите произведения помагат да се справим и със самотата и страховете си ... Точно тези емоции провокират сърдечните заболявания.

Затова е най-добре да се избират успокояващи мелодии.

Музикотерапевтите препоръчват при сърдечни заболявания да се слушат произведения, които продължават от 3 до 5 минути.

МУЗИКОТЕРАПИЯ 2

МЕТОДИТЕ

В сферата на музикалната терапия съществуват стотици методи. Условно те се разделят на два вида: пасивна - слушаме и се лекуваме, и активна - слушаме, пеем, танцуваме и се лекуваме.

При пасивната музикотерапия на пациентите се предлага да прослушат различни музикални произведения, които им помагат да изпитат емоционални и естетически преживявания.


Емоциите отвличат съзнанието на човека не само от житейските му проблеми и болести, но и от външните дразнители. Тези мелодии постепенно водят до възстановяване на хармонията. Такава музика се слуша в удобна поза, с приглушена светлина и със спуснати щори. По време на сеанса се препоръчва болният да диша с корема си.

При използване на активните методи в медицинските центрове музикалните звуци се съчетават с автотренинг, дихателни упражнения, хипноза, йога, иглорефлексотерапия. Към музикалната терапия се отнася и пеенето. То е приятно съчетаване на дихателни упражнения, които са незаменими при бронхиална астма, проблеми в гръбначния стълб и нарушено кръвообращение.



Съвсем не е задължително да можете да пеете. Важно е да умеете да изразявате себе си. Може просто да си тананикате, и то с ниски тонове.


Например за доброто разположение на духа оказват влияние:

“Ария от сюита № 3” на Бах, “Аве Мария” на Шуберт, някои от сонатите на Бетовен, “Зима” на Вивалди.

Точно те предизвикват в клетките на организма максимален отзвук. Песента се съчетава и с танцуването, защото ритмичните движения на тялото хармонично я допълват. Отключете рационалното си мислене, вслушайте се в себе си, тогава тялото ви ще избере необходимите му движения...

от " психология на човека "

четвъртък, февруари 04, 2010

Съдържание

За минута да се съсредоточим, да направим равносметка на съдържанието на деня, цялата тази енергия, информация, която в течение на деня събираме в себе си, но още не сме усвоили, акуратно да положим в кутийка...

... затваряме я с капак отгоре спускаме я надолу към сърцето. И ние се спускаме надолу заедно с нея, подобно на това, както рибата се спуска в дълбокия океан.
Повърхностните впечатления и вълни остават назад, нашето вътрешно “аз” ни затваря в своята прегръдка, ние се спускаме по-надолу, по-надолу , а ние чувстваме, че вътрешното “аз” вече е само е взело контрола и вече само ни кани да се спуснем все по-надолу и по-надолу, всички дневни впечатления остават далеч назад, мислите се спират, образите бледнеят, външните впечатления стават все по-размити ...

... за минута напълно излизаме от контрола над това, което става... А сега започваме изкачване нагоре, вътрешно “аз” ни облича костюма на вниманието, дава ни енергия за това, как точно и адекватно да възприемаме всичко произтичащо.

вторник, февруари 02, 2010

И широко ще открие



Помагай на природата и работи заедно с нея и тогава природата ще признае в тебе един от своите твоите творци . И широко ще открие пред тебе входа към своите съкровени недра, и ще простре пред твоя поглед съкровищата, заключени в дълбините на нейната всеобятност. Неопетнена , тя разкрива своите съкровища само пред духовните очи, които никога не се склапят и за които няма покрови във всички природни царства.

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots