събота, юни 27, 2009

малка сладуранка

Чувствата не са само емоции

Чувствата не са само емоции, които ви завладяват. Чувствата са реакции, които човек решава да прояви. Ако сте господар на емоциите си, не е необходимо да избирате самопогубващи реакции. След като научите, че можете да чувствувате това, което избирате, вие ще сте поели по пътя на „интелигентността" — по този път няма пътеки, които водят към Н. Р. Този път ще е нов, тъй като ще приемете дадена емоция като избор, а не като условие на живота. Това е сърцето и душата на личната свобода.

Как може човек да се чувствува нещастен поради нещо, за което не знае. Следователно той се измъчва не от това, което шефът му мисли или не мисли за него, а от това, което мисли той самият. Кал се измъчва и като вярва, че това, което мисли някой друг, е по-важно от това, което мис¬ли той самият.
Това важи за всички събития, неща и човешки гледни точки. Нечия смърт сама по себе си не ви прави нещастен.

Не можете да изпитате мъка, преди да сте научили за смъртта. Следователно причина за мъката не е смъртта, а това, което си казвате по този повод. Ураганите сами по себе си не потискат. Депресията е чисто човешко явление. Ако се чувствувате потиснат поради някой ураган, това означава, че си мислите за неща, кои¬то ви потискат. Това не означава, че трябва да се залъгвате и да се радвате на урагана, но все пак се запитайте: „Защо да избирам депресията? Тя ще ми помогне ли неефикасно да се справя с урагана?"

Ако контролирате мислите си и ако мислите пораждат чувствата ви, то вие сте в състояние да контролирате чувствата си. А вие контролирате чувствата си, като влияете върху пред¬хождащите ги мисли.

Казано по-просто, вие вярвате, че нещата или хората ви правят нещастен, но това не е така.

Човек сам се прави нещастен с мислите, които таи за хората или за нещата в живота си. За да стане човек свободен и здрав, трябва да се научи да мисли по-различно. След като успее да промени мислите си, ще започнат да изникват нови чувства и това ще е първата крачка по пътя към личната свобода.

"Слабите ни места " 2

Можете да определите дали сте истински интелигентен по това, как решавате да приемете неблагоприятните обстоятелства.
Жизнените битки са, общо взето, еднакви за всекиго. Сходни трудности изпитва всеки, кой¬то общува с други човешки същества в каквато и да е социална среда. Несъгласията, конфликтите, компроми¬сите са присъщи на човека. Също така парите, старостта, болестите, смъртта, природните бедствия и злополу¬ките са неща, които поставят затруднения пред всички хора.
Някои обаче издържат, избягват демобилизира¬щата ги депресия и мъка въпреки нещастията, докато други рухват, стават инертни или получават Н. Р.

Тези, които разглеждат проблемите като естествен спътник на човешкия род и не измерват щастието с отсъствието на проблеми, са най-интелигентните хора. Но те се сре¬щат най-рядко.
За да се научите напълно да владеете себе си, е необходимо съвсем ново мислене. То може да се окаже тру¬ден процес, тъй като твърде много сили в обществото действуват срещу личната отговорност. Човек трябва да се довери на способността си емоционално да преживява това, което реши да преживее във всеки момент от живота си. Това е радикално схващане. Вие може би сте израсли с мисълта, че не сте в състояние да контролирате емоциите си, че гневът, страхът и омразата, както и любовта, екстазът и радостта са неща, които ви се случват.
Индивидът не контролира тези неща, само ги приема.


Когато настъпят тъжни събития, той естествено изпитва тъга и се надява, че скоро ще настъпят радостни събития, за да се почувствува по-добре.
ИЗБРАХТЕ ЛИ КАК ДА СЕ ЧУВСТВУВАТЕ !?

Слабите ни места

Следващия път, когато ви се наложи да вземете решение дали да поемете контрол над себе си, или не, дали да направите собствен избор, или не, задайте си един важен въпрос: „Колко дълго ще бъда мъртъв/а?"


Като имате предвид тази вечна перспектива, направете своя избор, а безпокойствата, страховете, съмненията дали можете да си го позволите, и вината оставете за онези, които ще живеят вечно.
Ако не предприемете нещо в тази насока, ще трябва да изживеете целия си живот така, както ви съветват другите.

Ако престоят ви на земята е толкова кратък, трябва поне да ви е приятен. С една дума, това е вашият собствен живот. Направете с него това, което вие желаете.
.......
За да стане човек господар на самия себе си, е необходимо да скъса с някои широко разпространени митове.

Първо, със схващането, че интелигентността на един човек се измерва със способността му да решава сложни проблеми, да чете, пише и смята на определени равнища и бързо да решава абстрактни уравнения. От това раз¬биране за интелигентността следва, че истинската мярка за самоосъществяване е формалното образование и ов¬ладяването на книжни знания.

Точен барометър на интелигентността е ефективният, щастлив живот, живян всеки ден и всеки миг.
Ако сте щастлив, ако изживявате пълно всеки свой момент, то вие сте интелигентен. Решаването на проблемите е полезна добавка към щастието ви, но ако знаете, че не сте в състояние да решите даден проблем и въпреки това можете да изберете щастието или в най-лошия случай да откажете да изберете нещастието, вие сте интелигентен. Интелигентен сте, защото притежавате най-сигурно оръжие срещу съвременния бич, наречен нервно разстройство.

Вероятно ще се изненадате, когато научите, че нервно разстройство всъщност няма. Нервите не се раз¬стройват, нито се късат. Отворете тялото на някой човек и потърсете скъсаните нерви.
Няма да ги откриете. „Интелигентните" хора не получават Н. Р., защото умеят да се владеят. Умеят да избират щастието пред депресията, тъй като знаят как да се справят с проблемите в живота си.
Забележете, че не казах „да решават" проблемите. Тяхната интелигентност се измерва не със способността им да решат проблема, а с умението им да бъдат щастливи и достойни, независимо дали проблемът намира решение, или не...

У.Дайър

Искам да пътувам...

Цялата теория за Вселената е безпогрешно насочена към една-единствена личност — към самия вас.
Уолт Уитмънд

Това е естествено състояние и средствата за постига¬нето му са във възможностите на всеки от нас. Убеден съм, че умереното съчетание на трудолюбие, ясна ми¬съл, чувство за хумор и самоувереност съставя ефектив¬ния начин на живот. Не вярвам в заплетени формули или в исторически екскурси в собственото минало, кои¬то разкриват, че някой е бил възпитаван спартански и друг е виновен за това, че той е нещастен.

„Искам да пътувам, докъдето стигна,
искам да достигна радостта в душата си,
да променя познатите предели и да усетя ум и дух да зреят.
Искам да живея, да съществувам,
„да бъда", да чувам истините вътре в мен."

неделя, юни 21, 2009

Кристалните деца

Телепатичните дарби на кристалните деца се отразяват на вербалното им общуване с другите хора. При много от тях има изоставане в развитието на речта и те проговарят едва на 3-4 години. Въпреки това родителите им споделят пред Вирту, че по неведоми причини никога не са имали усещането, че не могат да общуват с тях.
Кристалните деца употребяват комбинация от телепатия, своеобразен език на символите и звуци (включително песни). Едва ли е странно, че тези форми на контакт се определят като "аномалия" от медици и педагози. От появата на кристалните деца броят на диагнозите "аутизъм" е рекордно висок.

Според дефиницията засегнатият от аутизъм индивид се изолира в свой собствен свят и поради индиферентността си към случващото се в живота е неспособен да общува с околните.

Дорийн Вирту обаче е убедена, че кристалните деца не само не са аутисти, но всъщност са най-общителните, съпричастни и духовно просветени участници в човешката еволюция. Посегателството върху техните дарби според нея е престъпление, което заплашва да "прекърши цивилизацията още преди да покълнат семената на промяната".


Кандидатът на техническите науки и автор на книгата "Перспективи на човешката еволюция" Юрий Фомин прогнозира, че вследствие на мутации, породени от техногенната активност на човека, в близко бъдеще ще се появи универсално същество, надарено с телепатични, ясновидски и други екстрасензорни способности. Парапсихоложката Селия Фен обаче е уверена, че причината за тези промени ще е не техническия прогрес, а осъществяван понастоящем "групов проект" на Вселенския разум.

Следвайки неговите повели, хиляди просветени души слизат от по-високи нива на духовни вибрации в нашия материален свят и се въплътяват във физически тела като "индигови" и "кристални" деца, за да станат "учители" и "лечители" на човечеството. Целта на тази спиритуалистична интервенция е създаването на свят на единство, наричан "Нова Земя". В него хората ще преоткрият своите добродетели и уникалността си като разумен вид. Освободени от оковите на материалното, те ще се устремят към безбройните светове във Всемира, за да намерят отговорите на своите вечни въпроси и разкрият великото тайнство на Живота.

Според Вирту първото смущаващо впечатление при контакт с кристалните деца са техните излъчващи неземна мъдрост големи пронизващи очи, които сякаш ни хипнотизират и "разголват" душата ни. Най-големите от тях в момента са на не повече от 7-8 години. Кристалните деца са по-вглъбени, търпеливи и опрощаващи.

Техните предшественици са духовни водачи, които драстично реформират съзнанието и управлението на обществото, докато кристалните деца са "верни на сърцето", които проповядват христовите ценности и следват вече проправения път към един по-сигурен и хармоничен свят.

Кристалните деца са прелюдия към реалност на директно безсловесно общуване. Вместо с писмени символи и устна реч хората ще обменят мисли и знания посредством телепатия. Користта, лъжата и омразата вече няма да могат да бъдат скривани и ще бъдат изкоренени.


Нарастващия брой индивиди с екстрасензорни способности в нашето съвремие свидетелства, че процесът на духовна трансформация и обръщане на човечеството към силите на незримото вече набира скорост.

Аура 2

Червените са физически и сексуални (буквален превод). Те обичат да изразяват себе си чрез своята чувственост и техните физически тела. Те живеят живота си тук и сега с голямо удоволствие, сила, смелост и самочувствие.

Червените обичат да живеят във физическата реалност, за да манипулират тяхната среда. Реалността, трябва да бъде реална/конкретна/ ясна за тях. Трябва да могат да виждат, пипат/ усещат на допир, слушат, вкусят и помиришат реалността. Червените не са абстрактни мислители. Стената си е стена и не е необходимо по-нататъшно обсъждане или спекулация дали е стена. Реалността е буквална, а не етерична или сложна.

Червените изискват доказателство, че нещо съществува. Те трябва да имат конкретно и осезаемо вещество. Червените ни напомнят, че имаме органи, че ние сме материя - плът и кръв. Тези строги личности ползват физическите аспекти на живота. Те не се опитват да видят живота, както илюзия или да се опитват да избягат от него, във фантастичен свят.

Oranges

Оранжевите са вълнуващите се, търсачите, и прибързващите от аура спектъра. Те обичат предизвикателството и емоциите на физическата опасност. Те обичат да предизвикват тяхната околна среда и излизат извън рамките на всички приети физическите граници.
Оранжевите поставят живота си на линията просто да се чувстват живи, залозите трябва да бъдат наистина на живот или смърт, за оранжевите, за да изпитат чувство на удовлетворение и осъществяване.

Те обичат адреналина от вълнението в лицето на опасността.

За оранжевите, тръпката, изкусните умения, както и емоциите са най-важното в живота. Всичко останало е просто пасивно съществуване. Актьорът и дубльор Джеки Чан, е добре известен пример на човек с оранжева аура.

Magentas

Пурпурните са редки и не се срещат често. Пурпурните са свободомислещите хора в аура спектъра. Те обикновено изглеждат като странни самотници. Те виждат живота от различна и необичайна перспектива. Те не избират да спазват обществените нрави, очаквания и стандарти. Те не следват ритъма на барабанистите на обществото, а следват ритъма на техните собствени барабанисти.

Пурпурните обичат да шокират хората, да ги разклащат от тяхното обикновено, монотонно съществуване. За пример - Пурпурните ще ходят надолу по улицата облечени в диви дрехи и с лилави индиански кичури. Другите хора обикновено нямат нерви или желание да живеят живота по начина, по който го правят пурпурните.

Поради тяхното скандално поведение, Пурпурните предпочитат да живеят в големите градове, където те все още не се открояват като много различни и не са под натиска на установения ред. Тези свободни духове обикновено не са загрижени за това, което мислят другите, но в големите градове за тях е по-подходящо, защото имат свободата да изразят себе си.

Много хора с комбинация от жълта и виолетова аура мислят, че те са Пурпурни, защото те са с много сходни качества и опит. Прочетете за живота смисъла на Жълтите, Виолетовите, и Пурпурните, за да откриете, кой е вашият реален цвят.

Пурпурните са склонни да се фокусират и наслаждават върху странното, чудато и необичайното на физическия свят. Те не са загрижени за духовните, хуманитарни или екологични каузи по начина, по който са Жълтите или Виолетови. Пурпурните предпочитат да живеят в „заети” градове. Жълтите предпочитат да живеят в по-естествена среда.

Аурата

Сините са едни от най-нежните и помагащи личности от типовете аура цветове.

Те живеят чрез сърцето и емоциите си. Тяхната цел е да дават любов, да учат на любов и да учат другите, че те са обичани. Техните приоритети са любовта, взаимоотношенията, и духовността.

Сините традиционно са преподаватели, съветници и медицински сестри. По същество са любящи, възпитаващи. Пазачите на планетата. Сините постоянно помагат на другите.
Те искат да се уверят, че всеки се чувства обичан и приет. Хората винаги се обръщат към сините за помощ и съвет, защото Сините винаги ще са на среща да помогнат. Те са тези, които предоставят рамото си на другия за да поплаче.

Сините са най-емоционалните личности в аура спектъра. Те могат да се разплачат, ако изпуснат шапката си. Сините плачат, когато са щастливи, наранени, ядосани, тъжни или дори без очевидна причина. Дори гледането на сантиментална реклама по телевизията може да ги разплаче.

Виолетовите са вдъхновяващи визионери (визуализиращи), ръководители и учители, които са тук, за да помогнат да се спаси планетата. Повечето Виолетови се чувстват привлечени да образоват масите, да вдъхновяват високи идеали, да се подобри качеството на живот на планетата или да помогнат да спасят хората, животните и околната среда.

Всички Виолетовите имат вътрешно чувство, че те са тук, за да направят нещо важно. Повечето се чувстват по този начин от малки.

Като деца, много Виолетовите си представят, че станат известни или пътуват по планетата или че вероятно се включват в хуманитарни каузи като корпуса на мира. Много от тези харизматични личности поемат роли като лидери и учители, докато други виолетови предпочитат да достигнат до хората чрез музиката, филмите или други форми на изкуството.

сряда, юни 17, 2009

Същността на душата - индиго

Терминът “индиго” се отнася по-скоро до същността на душата, а не до цвета на аурата, която се променя в зависимост от моментното настроение и състояние.
Такива хора са много слънчеви , бързо излизат от раздранение.
Ясновидците, които могат да четат душата, са способни да познаят Индиговите хора.
Индиго лесно могат да се идентифицират по тяхната чувствителност, креативност, духовност и общите им поведенчески модели.

Като деца, те много приличат на останалите деца. Често са физически красиви, с проницателни очи. Те винаги са високо интелигентни и пълни с въпроси и желания. Енергични и активни са, имат силна воля и силно развито чувство за тяхната собствена стойност и значимост. Те знаят, че са специални и, че са тук, за да направят нещо важно.
Те са с дясна ориентация на мозъка и са привлечени към занимания от областта на музиката, изкуството, литературата, духовността, които се ръководят от дясното мозъчно полукълбо. Обичат кристали, рейки, медитация, йога.
Те са много страстни и крайно лоялни към приятелите си.

Често страдат от нечестностно отношение, манипулации и другите форми на егоистично поведение, приемано за нормално от по-възрастните.
Отношението им към парите е или да ги отхвърлят като ненужни, или да величаят властта им и да се стремят към тях, често успешно, за да си създадат охолство.
Ключова черта на Индиговите, най-често е гневът. На тях не може да им се заповядва, от така наречените “авторитетни фигури”. На подсъзнателно ниво, индиговите не признават “авторитети”.

Те знаят, че всички сме еднакви и се вбесяват от тези, които се държат авторитарно и диктаторски, независимо дали са родители, учители или шефове.
Това е областта, в която те са важни като учители – учат ни да приемаме собствената си сила, да уважаваме себе, като не отдаваме силата си на тези, които ни подтискат. Другото, на което ни учат, е да ценим креативната и духовната си същност и да не отдаваме толкова голяма стойност на материалния успех.

Индигото като дете е -- активно, енергично, с голямо въображение. Те могат сами да се забавляват и играят в собствените си светове с часове.

Често имат въображаеми приятели и обичат феи и делфини.
При момчетата тенденцията към хиперактивно и деструктивно поведение е често по-изразена. Това, вероятно е влияние от обществената ни структурата, изразяваща мъжкото господство, която се възприема от момчетата в ранна възраст.
Изключителната интелигентност на Индиговите може да се окаже дразнеща за повечето възрастни. Те не се оставят да им се нарежда какво да правят, но пък оборват и дискутират всяка инструкция. Докато родителите не се научат да уважават правото на детето на избор и да уважават този избор, децата ще продължават да им се противопоставят всеки път със силата на волята си.
Правилният подход към Индиговото дете е да се покаже готовност и желание за обсъждане, обясняване и предлагане на избор.

Инструкциите от типа “Прави, каквото ти е наредено!”, ще предизвикат само враждебност или безразличие.
Индиговите деца често не харесват училището. Те се отегчават от бавното /според тях/ темпо и повтарящите се задачи, измислени от учители, които не разбират интелигентността им.
Те се борят с авторитетите и натиска, което може да се окаже съкрушително за младата индигова душа, която в действителност не разбира “властта над другите”, доминирането, подчинението, характерни за земното общество.
Проблемите в училище включват ADD и ADHT, резултат от отегчение и раздразнение. Дислексията също често е израз на алтернативния начин на съществуване и мислене, използвани от Индиговите.


Като повечето юноши, Индигото ще навлезе в пуберитета, настроенията му ще започнат да се променят и ще се затвори в себе си, под влияние на промените, които се извършват в тялото му. Въпреки това, през този период Индиговите започват да виждат отвъд грубия материализъм и ролята на жертва, върху които се основава живота на повечето възрастни в модерния свят.
От този момент, те се откъсват от подобен начин на живот и търсят алтернативи, които смятат за по-смислени, по-забавни или просто като предизвикателство за възрастните. За съжаление, много от тези алтернативи включват дрога, различни транс партита с химически предизвикано състояние на блаженство, което е с малка продължителност и води до зависимост.
По този начин подрастващите изразяват гнева си и отхвърлянето на система, която не предлага нищо стойностно на Индиговата душа. Родителите може и да водят децата си в рехабилитационни центрове, но в действителност трябва да си зададат въпроса, защо толкова интелигентни и креативни същности действат саморазрушително.
Друга форма на саморазрушително поведение при подрастващите е, когато детето приеме ценностите на родителите и се стреми да ги надмине.

Това е плашещо, тъй като Индиговите са природно много надарени и талантливи и често развиват феноменални академични и технически умения, за да получат признание и успех, но всичко това е за сметка на емоционалното им развитие. Последствията се проявяват в по-късен етап от живота им, когато изпитват трудности в създаването на пълноценни партньорства и взаимоотношения.

Младият Индиго
През двадесетте и тридесетте си години, Индиговите обикновено попадат в една от двете групи.
Първата група са така наречените „юпита”, които обикновено правят кариера в IT технологиите или в изкуството. Те търсят стабилни взаимоотношения, създават семейства и деца. Но водят постоянна битка с нормите на брака, семейството и работата. Изпадат във вътрешно противоречие, защото Индиговите им души се стремят да изразят същността си и да покажат кои са в действителност, докато все още продължават жънат „успеха” на старата система.
Другата група са „аутсайдери”. Те често пътуват много, превръщат се в „световни граждани” и отказват да се установят на едно място. Тези хора обикновено нямат постоянна работа и професия, живеят алтернативен начин на живот, който включва и наркотици. Твърдят, че са щастливи, но всъщност са неудовлетворени от финансовата си ограниченост и невъзможността да си позволят „нормалните” неща – създаване на семейство, стабилен дом и вписване в обществото.
И двете групи се опитват да дадат нова дефиниция на това, какво означава да си възрастен в съвременния свят; да намерят начин да изживеят своята истина и в същото време да намерят щастие и стабилност като възрастни. Те са поколението, което проправя пътя за нови възможности и за новия избор на Новата Земя.

понеделник, юни 15, 2009

Не се уморявайте от мисли, след усвояване учебните опити ще тръгнете по широкия път.
Правете добро не с избухване, а с устрем.
Трябва да се работи с чист дух, останалото ще се осъществи.


Слънцето изпълня деня с чудеса -луната ражда изменчиви призраци. Върви след слънцето, като се утвърждаваш в очевидното и денят става приказка.

Мечтаещият да бъде добър - не е добър, но обвинявайки се в жестокост, той признава растежа на духа.
Душата не ръждясва и духът се кристализира.
Умът не може да разбере сравненията на живота и трябва да се поясни с житейски форми. Човек се нуждае от познати облици и по този призрачен път духът се въвежда в своя истински дом.


Нека сме " щастливи ловци "които проявяват срещу яростните мъчители смелост.
Хубаво е да се покаже на людете суровото правдиво съждение върху явлението на истинското строго и дълбоко творчество.
Лошо е да се примириш с пустата външност и шум на панаирски театър.
Съзнанието се просветлява и опитът на живота се засилва.

Изпращам Ви Любов

Сражавайте се мощно. Кратко е учението за хората и дълго е познанието.
И завесата се раздира и неочакваното влиза.
Умът не разбира сърцето, но то знае.
Не говоря за неща на сегашния ден. Усещанията на събитията изпълва духа с тревога - токовете трептят. И световните събития се преплитат с човешкия живот и струните звучат сложно.
Усещането явленията на Твореца не трябва да смущава воините, но да ги окриля.
Ковете стрели.
Изпращам Ви Любов.

ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ 3

• Използвайте интуицията си, когато трябва да аранжирате мебели и украси. В такъв случай почти винаги ще направите правилния избор, отговарящ на изискванията на фън шуй.
• Постарайте се и петте елемента да са представени в дома ви. Заедно те символизират завършеност и помагат за създаване на хармония и удобство.
• Мебелите ви трябва да представят и ин (извитото), и ян (правото). Комбинация от леки извивки и прави линии помага за създаване на равновесие.
• Огледалата са полезни, за да отпратят обратно негативното влияние, но те могат също така да отразяват хора и приятни външни гледки. Трябва да се пазят максимално чисти, за да може ци да се движи свободно.
• Полилеите са един отличен начин за привличане на ци в къщата ви. Кристалите и светлите предмети всмукват в себе си ци и после я отразяват във всички посоки.
• Избягвайте безредието. Заставете се да изхвърляте всичко, което просто трупате, но не използвате.

ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ 2

Кристалите са уникална форма на живот. Много интересно е да се изучава процеса, при който кристалът расте, обхваща примеси, създава удивителни структури. Неговата честота на излъчване е в състояние да окаже влияние на енергетиката на човека и околното пространство. Тук обаче е много важен индивидуалният подход. При избора на кристал е важна информацията за личния хороскоп, преобладаващото влияние на планетите и съответствието на кристала на вашите желания и потребности. Използват се само природни кристали, но не и синтетични камъни или изкуствени имитации, които са безполезни, ако целта е да се подобри енергетиката на пространството. Същото се отнася и за личните кристали — талисмани и амулети.

Могат да бъдат използвани и непрозрачни разновидности на скъпоценните камъни, например нефрит. Много източни народи го почитат като свещен камък. Китайският писатель Хиу-Чин приписвал на нефрита пет основни качества, отговарящи на пет душевни качества на човека: мекият блясък на камъка съответства на добросърдечието, здравината на камъка напомня за умереност и справедливост, мелодичният звук при удар е сравним със значението на науката за човека, постоянната и непроменима структура на камъка говори за мъжество, вътрешни устои, които не се поддават на натиск отвън, камъкът е емблема на чистота.
Този минерал лесно може да се намери, в природата го има в достатъчно количество, затова при желание сигурно може да се намери късче истински нефрит и да се разположи на североизток в дома ви. Минералите също така е добре да се поставят в централната зона и на югозапад, тъй като те са символ на елемента Земя. За трансформация на енергията, влизаща в дома ви през прозореца, кристалът се закача пред прозореца на шнурче. Най-подходящо е да се използват прозрачни кварцови кристали или планински кристал.

ИЗТОЧНИЦИ НА ЕНЕРГИЯ

Във всеки дом има предмети, които събуждат изключително положителни емоции. В психологията те се наричат "котва"; това може да бъде не само предмет, но и мирис, съчетание на цветове, мелодия, докосване на определена зона на тялото. Всеки път включването на "котвата" ни връща състоянието на удоволствие, екзалтация, наслаждение, повторящо момента, когато той е бил възприет от нашето подсъзнание. Любимите плюшени играчки дълги години могат да служат като символ на защитеност, а ароматът на цъфтящия люляк да предизвиква необяснимо романтично настроение.

Сега няма да говорим за понятието отрицателна котва, там всичко е аналогично, само че със знак минус. В дома ни преди всичко ни интересуват предметите, които нашето подсъзнание възприема като стимул за радостно обновление, отпускане или удоволствие.

Не може да се каже, че ние често използваме снимки в интериора на своето жилище. А това е един прекрасен начин да подобрим настроението си, ако снимката отразява щастлив момент от живота ни. Дори да не сте особено фотогенични, все едно ще се намери снимка, която ви е приятно да гледате. Или това могат да бъдат фотографии на хора, които обичате. Струва си човек да помисли на тази тема, да използва фантазията си, за да обмисли всичко — от рамката до мястото, където една снимка може да се впише по най-добър начин в интериора на жилището. Малките снимки, както и неголемите картини, които могат да се загубят в пространството на дома, могат да бъдат поставени в огледални рамки. Взема се огледало с подходящ размер, поставя се в рамка, а снимката се закрепва в центъра на огледалото. Разбира се, рамките трябва да се съчетават по цвят и материал. Ако искате да поставите снимка на бюрото си, използвайте десния ъгъл — това е зоната на взаимоотношенията.

Огледалата са мощно средство за корекция на енергийните потоци в дома ни. Но като всяко лекарство, те могат и да навредят. Никога не поставяйте огледало срещу входната врата, така то ще отразява влизащата енергия в дома. Не е добро решение и ако в огледалото се отразява брачното ложе.

Огледалата разширяват добре пространството, затова са незаменими в малки и тесни места. Те удвояват всичко, което се отразява в тях — луксозни предмети, цветя (още повече че подобряват и осветяването на цветята), произведения на изкуството. Огледалото може да бъде жива картина, ако в него се отразява красивия пейзаж през прозореца.

В кухнята огледала могат да се използват за визуално увеличение броя на нагревателните плочи или горелки на готварската печка. Това е символ на благосъстоянието на семейството.

Вие няма да усещате тревога, ако когато работите на бюрото си, около печката или почивайки си в леглото, виждате входната врата в помещението. Огледалото може да реши проблема без да се налага да размествате мебелите.

Всяка ръчно изработена вещ, от естествени материали, може да служи за източник на позитивна енергия. Ако тя е била изработена лично за вас и майсторът й е бил в добро настроение, тогава тя наистина става уникално ценна. Ако вие сами обичате да се занимавате с ръчна работа, имате творчески идеи, старайте се да работите само когато сте здрави и изпитвате удоволствие от работата. Не забравяйте, че влагате не само майсторство, но и енергия, която придобива форма...

неделя, юни 07, 2009

Да накараш слона да подскача

.... или някои традиции е по-добре да не са това, което бяха



Не можем да продължаваме да правим нещата по един и същи начин и да очакваме различни резултати.
Алберт Айнщайн

Животът непрекъснато се променя и ни изправя пред нови и нови предизвикателства. Налага се да се адаптираме. В противен случай може да ни се наложи да изпитаме достоверността на закона на Дарвин за естествения подбор по неподходящ начин.

Необичайните ситуации изискват от нас да сме способни на необичайни решения и действия. Както Брент Филсън, известен американски експерт в областта на лидерството, казва в своята статия: „Накарайте слона да подскача”, лидерство е да накараш хората да направят това, което не искат или което смятат, че не могат, като при това те изцяло и ревностно се отдадат на извършването му. Възможността да се справят с такова, парадоксално по себе си предизвикателство, притежават големите лидери. Тъкмо по този повод той използва израза „да накараш слона да подскача и то неведнъж, а многократно”. Ще проследим неговата статия и ще видим как да я използваме, за да подобрим здравословното си състояние.

Болестите на новото време стават все по-капризни, все по-упорити и все по-непредсказуеми. Какво правим ние? Ние се грижим за тях, обръщаме им внимание, осигуряваме им необходимото спокойствие, за да се чувстват добре, стараем се да не нарушим техния комфорт, поддържаме ги и, най-общо казано, задоволяваме в максимална степен изискванията им. Какво прави добрия мениджър, според Брент Филсън? Добрият мениджър се грижи за задоволяване на нуждите на организацията. Тук той използва слона като синоним на организацията и казва, че слонът може да бяга, да се изправя на задните си крака, да коленичи на предните си крака, да се търкаля, но не и да подскача. Добрият мениджър може да осигури извършването на тези действия от слона (организацията). Но това още не е лидерство. Лидерът може да накара слона да направи нещо, което той по принцип не прави – да подскача. Условието за това обаче не е подобно действие да стане под заплаха от насилие или страх от причиняване на болка. Добрият лидер прави така, че слонът да подскача по свое желание, по своя воля.

Какво е общото между всичко това е болестта?! Ами, нашият слон е нашата болест. Както вече посочих, ние сме се превърнали в едни добри мениджъри на нашата болест. Осигуряваме й поле за изява, осигуряваме и публика, осигуряваме й срещи с различни доктори. И разбира се, тя не иска да си отива от нас и от нашия живот. Тя се чувства добре, тя се чувства приета, тя става близка с нас. Ако искаме да се разделим с нея, нещо трябва да се промени. Не може да правим нещата по един и същи начин и да очакваме различни резултати. Налага се да станем лидери, ако желаем да прекратим отношенията си с нея.

Нека да видим какво казва експертът Брент Филсън за лидера. За да се накара един слон да подскача, и то постоянно, или една организация да постига непрекъснато високи резултати, се изисква установяването на дълбока емоционална връзка между лидера и организацията (слона). В основата на тази връзка стои доброто в сърцето на лидера. Брент Филсън пояснява значението на тези свои думи така: доброто в сърцето на лидера означава, че той ще води хората така, щото те не само да постигат високите резултати, но и да стават по-добри като лидери и като хора. Добрият лидер не отделя добрите резултати от това да се помага на хората да стават по-добри. Тази помощ става чрез увеличаване на техните знания, умения, смелост, сила.

Чудесни думи! В Америка винаги са ценели интелекта и добрия изказ. Въпросът е какво да направим ние с тази мъдрост?! Излиза, че трябва от добри мениджъри на своята болест да се превърнем в добри нейни лидери. И тогава да я накараме да направи онова, което тя не иска – да си отиде от нас и от нашия живот. Значи трябва да намерим в сърцето си онова добро, което да направи и нашата болест по-добра и по този начин ще успеем да се освободим от нея. Ала това в никакъв случай не означава, тя да се чувства добре. Именно това е най-често допусканата грешка в разбирането за доброто в сърцето, посочва Филсън. Т.е. трябва да направим болестта по-добра, а не да направим нещо, за да се чувства по-добре тя. А щом като начините за това са чрез увеличаване на знанията, уменията, смелостта и силата на нашия слон (болестта), то следва да заключим, че той (тя) към настоящия момент не ги притежава и затова стои при нас. Свила се е болестта при нас като малко и треперещо птиченце. И чака да го обучим и да му вдъхнем смелост, за да отлети от нашето гнездо.

Брент Филсън завършва с изтъкването на факта, че много велики лидери карат хората около тях да се чувстват фрустрирани (т.е разочаровани, неудовлетворени) докато ги предизвикват да преминат през различни предизвикателства. Но тъкмо тази фрустрация е белег за онази дълбока емоционална връзка, за която той казва, че е така необходима на добрия лидер, за да накара слона да подскача. И слонът подскача благодарение на тази връзка, която му показва, че това, което ще направи е добро за него и затова е готов да го направи по своя воля.

Нека енергично и с разбиране всеки от нас разкрие пред болестта си доброто в сърцето си и направи така, че неговата болест да почувства това добро, а не да се чувства добре в живота му. Тогава, ако Брент Филсън е прав, а аз се надявам, че е, тя ще направи нещо, което по принцип не прави – ще си отиде по своя воля.


Не можем да продължаваме да правим нещата по един и същи начин и да очакваме различни резултати.
Алберт Айнщайн

Животът непрекъснато се променя и ни изправя пред нови и нови предизвикателства. Налага се да се адаптираме. В противен случай може да ни се наложи да изпитаме достоверността на закона на Дарвин за естествения подбор по неподходящ начин.

Необичайните ситуации изискват от нас да сме способни на необичайни решения и действия. Както Брент Филсън, известен американски експерт в областта на лидерството, казва в своята статия: „Накарайте слона да подскача”, лидерство е да накараш хората да направят това, което не искат или което смятат, че не могат, като при това те изцяло и ревностно се отдадат на извършването му. Възможността да се справят с такова, парадоксално по себе си предизвикателство, притежават големите лидери. Тъкмо по този повод той използва израза „да накараш слона да подскача и то неведнъж, а многократно”. Ще проследим неговата статия и ще видим как да я използваме, за да подобрим здравословното си състояние.

Болестите на новото време стават все по-капризни, все по-упорити и все по-непредсказуеми. Какво правим ние? Ние се грижим за тях, обръщаме им внимание, осигуряваме им необходимото спокойствие, за да се чувстват добре, стараем се да не нарушим техния комфорт, поддържаме ги и, най-общо казано, задоволяваме в максимална степен изискванията им. Какво прави добрия мениджър, според Брент Филсън? Добрият мениджър се грижи за задоволяване на нуждите на организацията. Тук той използва слона като синоним на организацията и казва, че слонът може да бяга, да се изправя на задните си крака, да коленичи на предните си крака, да се търкаля, но не и да подскача. Добрият мениджър може да осигури извършването на тези действия от слона (организацията). Но това още не е лидерство. Лидерът може да накара слона да направи нещо, което той по принцип не прави – да подскача. Условието за това обаче не е подобно действие да стане под заплаха от насилие или страх от причиняване на болка. Добрият лидер прави така, че слонът да подскача по свое желание, по своя воля.

Какво е общото между всичко това е болестта?! Ами, нашият слон е нашата болест. Както вече посочих, ние сме се превърнали в едни добри мениджъри на нашата болест. Осигуряваме й поле за изява, осигуряваме и публика, осигуряваме й срещи с различни доктори. И разбира се, тя не иска да си отива от нас и от нашия живот. Тя се чувства добре, тя се чувства приета, тя става близка с нас. Ако искаме да се разделим с нея, нещо трябва да се промени. Не може да правим нещата по един и същи начин и да очакваме различни резултати. Налага се да станем лидери, ако желаем да прекратим отношенията си с нея.

Нека да видим какво казва експертът Брент Филсън за лидера. За да се накара един слон да подскача, и то постоянно, или една организация да постига непрекъснато високи резултати, се изисква установяването на дълбока емоционална връзка между лидера и организацията (слона). В основата на тази връзка стои доброто в сърцето на лидера. Брент Филсън пояснява значението на тези свои думи така: доброто в сърцето на лидера означава, че той ще води хората така, щото те не само да постигат високите резултати, но и да стават по-добри като лидери и като хора. Добрият лидер не отделя добрите резултати от това да се помага на хората да стават по-добри. Тази помощ става чрез увеличаване на техните знания, умения, смелост, сила.

Чудесни думи! В Америка винаги са ценели интелекта и добрия изказ. Въпросът е какво да направим ние с тази мъдрост?! Излиза, че трябва от добри мениджъри на своята болест да се превърнем в добри нейни лидери. И тогава да я накараме да направи онова, което тя не иска – да си отиде от нас и от нашия живот. Значи трябва да намерим в сърцето си онова добро, което да направи и нашата болест по-добра и по този начин ще успеем да се освободим от нея. Ала това в никакъв случай не означава, тя да се чувства добре. Именно това е най-често допусканата грешка в разбирането за доброто в сърцето, посочва Филсън. Т.е. трябва да направим болестта по-добра, а не да направим нещо, за да се чувства по-добре тя. А щом като начините за това са чрез увеличаване на знанията, уменията, смелостта и силата на нашия слон (болестта), то следва да заключим, че той (тя) към настоящия момент не ги притежава и затова стои при нас. Свила се е болестта при нас като малко и треперещо птиченце. И чака да го обучим и да му вдъхнем смелост, за да отлети от нашето гнездо.

Брент Филсън завършва с изтъкването на факта, че много велики лидери карат хората около тях да се чувстват фрустрирани (т.е разочаровани, неудовлетворени) докато ги предизвикват да преминат през различни предизвикателства. Но тъкмо тази фрустрация е белег за онази дълбока емоционална връзка, за която той казва, че е така необходима на добрия лидер, за да накара слона да подскача. И слонът подскача благодарение на тази връзка, която му показва, че това, което ще направи е добро за него и затова е готов да го направи по своя воля.

Нека енергично и с разбиране всеки от нас разкрие пред болестта си доброто в сърцето си и направи така, че неговата болест да почувства това добро, а не да се чувства добре в живота му. Тогава, ако Брент Филсън е прав, а аз се надявам, че е, тя ще направи нещо, което по принцип не прави – ще си отиде по своя воля.

Матури _ Бисери

Литература:

1.“Алеко твори в областта на леката литература, в произведенията му няма насилие, покъртителни човешки драми, убийства и кръв. Повечето от тях завършват смешно и щастливо”.
2.- “Алеко е възрожденски творец”.
3.- "Алеко е най-известният революционер за свободата си”.
4.- " Алеко е “модернист”, “символист”, “конформист”.
5.- “Алеко е комунист …”
6.- “Не е живял много, приблизително 35 години, но е написал около 25 файлетони, драми, романи и други негови произведения”. Те са изпълнени с “хумор, сатира и забава”.
7.- “Авторът внушава чувства на смеене и плачене на своите читатели.”
8.- Чичото (чичката, чичето, старецът, бащата, дядото) е по-възрастен и с по-богат житейски опит и племенникът (младото момче, момъкът, детето, синът, внукът) трябва да се вслуша в съветите му: “Прави каквото правят хората: свий си опашката, па си налягай парцалите…”, “С гюрултия гърло се не пълни.”, “безобразия се вършат; нека се вършат, теб какво ти е? Мъ-ъ-ълчи си, па си гледай кефа.” Целта на творбата е “да покаже, че не е лесно да се възпитава малък нехранимайко”.
9.“Ние трябва да запомним тези съвети, защото утре с тях ще възпитаваме децата си”.

География:

1. Най-високият връх на Рила е Еверест.
2. Най-големият проблем на Рила е отрицателният естествен прираст.
3. Боровецката седловина Рила се свързва със Средновековието.
4. Най-голямото от седемте Рилски езера е Байкалското.
5. Рила планина се влива в река Искър, Рила се разделя на три части от Родопите.
6. Животинският свят е предимно от говеда.
7. Тук се намират Седемте Рилски езера: Окото, Бъбрека, Сърцето, Мозъка, Ухото, Носът и Устата.
8. Най-големият проблем на Рила е отрицателният естествен прираст.
9. В Рила животните са защитени от "Червения кръст".
10. Трябва да се вземат драстични мерки за премахването на проблемите, защото малко по-малко Рила изчезва
11.Нос Калиакра и Мадарският конник са в Родопите.
12.България е на едно от първите места в света по раждаемост.
13.Ние сме в челните класации по средна продължителност на живота.
14.Дунавската равнина не се отглежда пшеница, а ориз.
15.Във Варна няма корабостроене.


История:



1.Майката на Ахил го е потопила във водите на Стикс, за да го направи непромокаем за стрелите. Това обаче не му попречило да умре и тогава Одисей влязъл в Троя маскиран като дървен кон (някои приписват това на Александър Македонски)…
2.Агамемнон и Менелай са били братя, но това се знае със сигурност само за първия…
3.На изток Франция граничи със Слънцето, когато изгрява, а на запад, когато залязва…
4.Нормандия е плодородна област. Там се отглеждат волове, които дават много мляко и яйца. Тревата е тлъста, затова млякото е много концентрирано…
5.Ню Йорк закъснява спрямо гринуичкото време, защото Америка е открита много по-късно…
6.Климатът в Гвиана не е здрав, защото в нея изпращат каторжници. Там има гори от девственици, които доставят строителен материал…
7.Кенгурото има на корема си джоб, за да се скрие в случай на опастност…
8.Сахара заема винаги различна площ, тъй като пясъците и изменят непрекъснато мястото си. Главни животни са камилите и керваните. Населението се състои от туареги и оазиси…
9.В полярните земи има малко флора и само няколко фауни, но те са диви. Из между живите същества ще споменем лишеите, пингвините и изследователите. На последните понякога им е така студено, че като се мият са принудени да слагат ръкавици…
10.Жителите на Египет били наричани мумии. Те живеели в пустинята Сахара и пътували с Камелот. Климатът на Сахара е такъв, че жителите трябва да живеят другаде, така, че някой части на пустинята са облагородени чрез напояване…
11.Най известната река е Дунав. Тя е международна, защото всички народи пеят “На хубавия син Дунав”…
12.Пирамидите са се състояли от помещение за покойника, земен ресторант и множество коридори, за объркване на учените…
13.Римляните били големи строители. Тяхно дело са много павирани пътища, измежду които най-прочут е Млечният път…
14.Като заминавали кръстоносците отнасяли портретите на жените и децата си, а при завръщането си с радост намирали нови деца около своята вярна съпруга…
15.Карл V е роден при леля си, защото майка му тогава не била там…
16.При феодализма селяните били много подтиснати. Тогава нямало автомобили, та те са плащали данъци върху солта и радиоапаратите, но били лишени дори от тях. Освен това те били длъжни да дават на сеньора всички продукти от жена си. Често се появявал глад и хората са се избивали, за да не умрат…
17.Първото околосветско пътуване било извършено от Магелан. За нещастие той бил убит на Филипините и екипажът се завърнал без него. Въпреки всичко покойният запазил добър спомен от пътешествието си…
18.Людвик ХІV бил на пет години, когато се родил баща му. Той живял до смъртта си в 1715 г. Людвик ХІV бил заобиколен от благородници, които се наричали куртизани. Жените им се наричали куртизанки. Дворецът му бил винаги добре изметени блестящ, поради което бил наречен Крал-Слънце…
19.Септемврийските кланета са станали вечерта на 10-ти август…
20.Наполеон бил диктатор, защото имал способността да диктува по няколко писма наведнъж. Той мразел англичаните, сърдел се, защото го принудили да умре в прегръдките на св. Елена…
21.Абрахам Линкълн е роден в дървена колиба, която построил собственоръчно…
22.Разликата между царя и президента е тази, че царят е син на баща си, а президентът не е…
23.През деня Земята се върти около Слънцето, а през нощта около Луната. Като се върти, Земята показва задницата отпред и предницатаотзад…
24.Морското дъно се изследва със сонди: ако сондата извлече тиня, значи дъното е тинесто, ако извлече кал, значи дъното е кално, а ако не извлече нищо, значи капацитетът й е нисък…
25.Гравитацията е открита от Нютон. Забелязва се есенно време, когато листата капят…

сряда, юни 03, 2009

И в това има нещо добро!

Независимо какво ти се случва и на Теб
и независимо колко зле ти изглежда
положението, в което се намираш,
винаги се стреми да намираш
доброто в ситуацията!
Такова винаги има!
Дори да не се вижда
на пръв поглед ... !


Имало едно време един африкански крал. Той имал много близък приятел, с когото израстнали заедно и били неразделни. Този приятел имал един доста странен навик. Винаги, каквото и да се случи в неговия живот, независимо дали добро или лошо - той казвал:

- И в това има нещо добро!

Един ден двамата отишли заедно на лов. Приятелят приготвил пушките, заредил и подал на краля. Но явно объркал нещо с едната от тях. И когато кралят стрелял, пушката гръмнала настрани и отнесла палеца на дясната му ръка. Приятелят наблюдавал случващото се и верен на навика си, отново изрекъл:

- И в това има нещо добро!

Но този път разгневеният крал не издържал и се развикал:

- Какви ги говориш?! Не виждаш ли, че ми се откъсна пръста?! В това няма нищо добро!

И веднага щом се прибрали, наредил на хората си да го затворят в тъмницата...

Минало се около година време и един ден кралят решил отново да иде на лов. Събрал малка група от хората си и тръгнали. Но този път избрал една много опасна местност. И станало така, че попаднали в плен на канибали, които след като ги заловили, вързали ръцете и краката им и ги завлекли в своето селище. Вечерта се събрало цялото племе, донесли дърва и наклали голям огън, с намерение да ги опекат и изядат за вечеря. Но когато доближили краля до огъня забелязали, че палецът на едната му ръка липсва. А те били много суеверни и никога не ядяли човек, на когото нещо му липсва. Затова отвързали краля и го пуснали да си върви. Но другите му хора не могли да се спасят...

Когато се прибрал в двореца, той се замислил дълбоко за случилото се. Осъзнал на какво дължи живота си. Сетил се за приятеля си, който вече цяла година бил в затвора по негово нареждане. Тогава станал, отишъл при него в килията, освободил го и му казал:

- Ти беше прав, приятелю! Наистина се оказа, че има нещо добро в това, че палецът ми се откъсна тогава...

И след като му разказал премеждието си, проплакал:

- Чувствам се много виновен сега пред теб. Моля те, да ми простиш! Зная, че това, което направих с теб, беше много лошо...

- Не! - усмихнал се приятелят - И в това има нещо добро!

- Но какво говориш, как така? Кое му е доброто на това, че стоя в продължение на цяла една година в затвора?

- Ако НЕ бях в затвора, щях да бъда с теб при канибалите! И вероятно сега нямаше да съм жив... - бил отговорът.

Текст: Хелън Стайнуег

Празниците през Юни

4 юни
СВЕТОВЕН ДЕН ЗА ЗАЩИТА НА ДЕЦАТА, ЖЕРТВИ НА АГРЕСИЯ

Няколко дни след Международния ден на детето, вниманието ни приковава подобен наболял проблем. Този ден е включен в световните дни на ООН, което е показателно за неговата значимост. Като най-беззащитни, те са най-честата жертва на насилие в семейството, в училище, на улицата... Впоследствие това рефлектира върху обществото, защото децата могат да копират подобно поведение и от своя страна да се превърнат в насилници. Хубаво е всеки да помага. Но си мисля, че е от особено значение да знаеш как да помогнеш! Това е изключително специфичен проблем, особено що се отнася за деца и следва да имаш поне някакви насоки от специалист. Създадени са голям брой неправителствени организации, където можеш да откриеш необходимата помощ - повече {тук}.


5 юни
СВЕТОВЕН ДЕН НА ПРИРОДАТА

На този ден се обръща внимание на опазването на околната среда. Налице са всички индикации, че не се справяме много добре с тази задача. Хубаво е да ни се напомня по-често, че дори и възобновяемите ресурси на нашата ЕДИНСТВЕНА планета си имат някакъв период за възстановяване и ако искаме нашите деца и внуци да има какво да използват, трябва да бъдем умерени в тяхната експлоатация СЕГА. Заостря се вниманието ни какви малки неща може да направи всеки от нас за опазване на околната среда, най-малкото от които е да изхвърля боклуците си на определените за това места, по желание и разделно...
Важно е да бъдем единни и постоянни в това, така и децата ще си изградят полезните навици и бихме сътворили промяната, която всички искаме!


17 юни
СВЕТОВЕН ДЕН СРЕЩУ ОПУСТИНЯВАНЕТО И СУШАТА

Наличието на такъв ден е доказателство, че не се справяме достатъчно добре с опазването на природата. Преди време ти показах филма 'Шест градуса, които могат да променят света', който доста красноречиво говори и по тази тема - можеш да си го припомниш {тук}. Писа се при нас за месеците, които имаме да спасим Света - Все си мисля, че не е излишно пак да се напомня, пак да се обръща внимание на тези проблеми - поне докато има някаква видима промяна. А тя зависи от мен и от теб. Не отлагай!


26 юни
Международен ден за борба с наркоманиите;
Международен ден в подкрепа жертвите на изтезания






Тези дни са сред световните дни на ООН, приети с резолюция от 1987 година. Отново ни поставят пред неприятни, но сериозни и за съжаление доста широко разпространени проблеми, които не трябва да игнорираме, а да се борим с всички сили да преодолеем. Всяка държава организира мероприятията на национално и местно ниво за превенция, за оказване на помощ на хората в нужда. И тук мисля, че би помогнало да се информираме, да потърсим съвети от специалисти, за да можем пълноценно да помагаме. Пък и никой от нас не е застрахован... Повече информация за наркоманиите за подкрепа жертвите на изтезания тук

БЪЛГАРСКИ ПРАЗНИЦИ В ЮНИ

2 юни
ДЕН НА БОТЕВ И НА ЗАГИНАЛИТЕ ЗА СВОБОДАТА И НЕЗАВИСИМОСТТА НА БЪЛГАРИЯ

Христо Ботев, е български национален герой, революционер, поет и публицист, роден на 25 декември 1847 г. в град Калофер в семейството на учителя, книжовник и обществен деец, даскал Ботьо Петков и Иванка Ботева. За него единственото радикално средство за разрешаване на националния въпрос е била революцията. Той, както и много други достойни българи, е отдал живота си за Отечеството, за да види народа си свободен, гордо вдигнал глава и устремен към светли бъднини. Защото


"Само онзи, който е свободен, само той може да се нарече човек в пълния смисъл на думата."

в. "Знаме" бр. 23, 27 юли 1875 г.

На 2 юни 1876 година е последният тежък бой — привечер след сражението куршум пронизва Ботев. Това се случва в подножието на връх Вола във Врачанския балкан.

Той отдава живота си и получава безсмъртие! Заради всичко, което е дал за България. А то е безкрайно, защото кой може да измери стойността на човешкия живот?! Кой може да остане безчувствен пред красивите му стихове, пред вдъхновяващите му публикации?! Не трябва да забравяме безценния пример, който ни е даден и гордо да се наричаме българи и да направим родината си рай!!!


11 юни
Професионален празник на икономистите в България

Oбявен с Решение на Министерския съвет от 28 април 2005 г. по повод 110 г. от създаването на първото икономическо дружество в България, през 1895 г., което е преименувано през 1990 г. в Съюз на икономистите в България. Икономиката има важно значение за живота ни, особено в последните години и все пак съм на мнение, че с нищо не бива да се прекалява.


15 юни
ВИДОВДЕН
Имен ден празнуват: Вида, Видка, Видо, Видол





Видовден е един от не много известните и слабо проучени календарни празници. Една от причините за това е, че той не е познат навсякъде в България, а се е чествал само в ограничен кръг региони на западната й част като Годечко, Трънско, Брезнишко и др. Видовден е значително по-добре познат у сърбите. Както у едните, така и у другите в честването му са запазени следи от култ към езическото божество Видо или Видьо. Смятали го за един от четиримата градушкари: Герман, Въртоломей, Лисе и Видо.

Според едно народно поверие пък, празникът е в чест на Вида, сестра на двамата светци (наричани 'градушкари') - Въртоломей и Елисей, и се отбелязва за предпазване от градушки. Ето защо е прието, че на този ден не трябва да се работи, за да не се разгневят градушкарите.

Най-често обаче се срещат сведения, според които Видовден е посветен на здравето на очите и виждането. В областта Граово в навечерието на Видовден поставят китка трендафил в дъждовна вода, събрана от листата на растението вида лугачка, с която след това лекуват болни очи. Смисълът на духовното 'виждане' също не е чужд на Видовден благодарение най-вече на любовните гадания, но и на този ден се 'вижда' кой какви грехове има...


24 юни
РОЖДЕНИЕТО НА СВ. ЙОАН КРЪСТИТЕЛ;
ЕНЬОВДЕН

Именници: Еньо, Енчо, Янко, Янчо





В българската традиция Еньовден стои по значение редом с Коледа, Великден и Гергьовден, но от всички тях като че ли той е с най-силно езическо влияние. С него са свързани множество вярвания за слънцето, водата и лечебните растения. Смята се за празник на билкарите.

В основата на празника стои култът към Слънцето, тъй като календарно той е свързан с лятното слънцестоене - един от най-важните астрономически преломи в годината. Според народната вяра от този ден то започва да умира, а годината клони към зима. Тогава Св. Еньо 'облича калшника (кожуха) и отива да донесе зима', 'Свети Еньо започва да си кърпи кожуха и се стяга за зима'. Вярва се, че сутринта на празника, когато изгрява, слънцето 'трепти', 'играе' и който види това, ще бъде здрав през годината. Точно по изгрев, всеки трябва де се обърне с лице към него и през рамо да наблюдава сянката си. Отразява ли се тя цяла, човекът ще бъде здрав през годината, а очертае ли се наполовина – ще боледува. С култа към слънцето е свързано и паленето на обредни огньове, което е характерно и за цяла Европа.

В нощта срещу Еньовден билките имат най-голяма сила. Вярва се, че след изгрева я губят и не трябва да се берат. Затова се събират рано сутринта, преди да се е показало слънцето. Това се прави при специален обред за 'откупване' на тревите от самодивите: бабите подреждат в кръг цедилките, в които са набрали лечебните и магически растения и играят около тях 'сключено хоро' в пълно мълчание. От билките, между които на първо място еньовче, жените правят еньовски китки и венци, вързани с червен конец. В някои райони приготвят толкова китки, колкото души са в семейството, наричат ги и ги оставят през нощта навън. Сутринта по китката гадаят за здравето на този, комуто е наречена. Еньовските китки и венци окачват на различни места из дома и през годината ги използват за лек – с тях кадят болните, запойват ги или ги окъпват с вода, в която са топили китките или венците.

На този ден не се работи никаква работа. В народните представи той е "хаталия" (лош) ден и се вярва, че Свети Еньо ще порази с гръм нивата на онзи, който не го е уважил на празника му, а е отишъл да работи.


29 юни
СВ. АПОСТОЛИ ПЕТЪР И ПАВЕЛ;
ПЕТРОВДЕН
Именници: Апостол, Камен, Кремена, Павел, Пейо, Павлина, Пенчо, Пеньо, Пенка, Петър, Петрана.
Ден на занаятите.
Празник на Белоградчик, Етрополе и Лясковец
Православната църква чества едновременно паметта на великите апостоли Петър и Павел, които тя нарича първовърховни и първопрестолници и вселенски учители.

Петровден е празник, на който не се работи. Коли се петел или пиле, а от първите ябълки петровки се раздава за мъртвите. В много селища на този ден се правят сборове, колят курбани за светиите и се слага обща трапеза с песни и хора.

Свързаният с живота и смъртта петел символизира плодородието и продуктивността; затова често той е жертва и в сватбените обреди, която ще осигури плодовитостта на брака. В Новия завет петелът става знак на разкаянието на Петър.

Традиционни рецепти за този празник може да видиш {тук}.





30 юни
ПАВЛЬОВДЕН

В църковно християнския календар Павльовден е отбелязван на 29 юни (Ден на св. апостоли Петър и Павел), но народът го приема като самостоятелен празник и го отбелязва на следващия ден (30 юни).

Това е народен празник, отбелязван главно в Източна България за предпазване от огън, пожар, гръм и по-рядко от градушка. Свързва се със стари народни представи за унищожителната сила на огъня. На този ден строго се следи да не се работи (не се жъне), да не се пали огън (дори за приготвяне на храна). В Източна Тракия не се меси хляб, за да не се 'опавлюва' брашното, т.е. да бъде запазено от сплъстяване и червясване.

 

 

Blog Widget by LinkWithin

СВЕТОГЛЕД

Моята снимка
Не си поставяйте цели спрямо това, което другите хора мислят за важно. Само ти знаеш, кое е най-добро за теб! Не позволявай на Живота да ти се изплъзне, като живееш в миналото или в бъдещето. Живея пълноценно всеки Ден, Направете го и Вие за да бъде пълноценен и вашия Живот!

Snap Shots